Реал Мадрид беше избран за най-скъпия футболен клуб в класацията на Forbes. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Кралете" са оценени на 6,07 милиарда долара. Второ място в класацията заема Манчестър Юнайтед (6 млрд. долара). Барселона е трети на стойност 5,51 млрд. долара, челната петица се допълва от Ливърпул (5,29 млрд. долара) и английския шампион и финалист в Шампионска лига Манчестър Сити (4,99 млрд. долара). Топ 10 на най-скъпите футболни клубове в света също така включва Байерн Мюнхен (4,86 млрд. долара), ПСЖ (4,21 млрд. долара), Челси (3,1 млрд. долара), Тотнъм (2,8 млрд. долара) и Арсенал (2,26 млрд. долара). Прави впечатление, че в класацията няма представител на италианската Серия "А" и има шест клуба от Висшата лига на Англия, но това едва ли е изненада за някого, предвид договорите с телевизионните компании. Приходите вече надхвърлят 12,4 млрд. долара и само ще припомня, че миналия сезон последният в елита на Англия – Норич, получи 141 млн. долара от телевизионни права, докато шампионът на Италия – Милан, спечели 97 млн. долара, а повече от "росонерите" в калчото взеха единствено Интер (104 млн. долара) и Ювентус (99 млн. долара)", каза Коларов.

Но защо Реал и Юнайтед са на върха? "Откакто класацията стартира през 2004 г., това са двата клуба, които винаги се класират в челната петица. През този период испанският колос е бил първи седем пъти, а "Червените дяволи" 11 пъти. Миналата година №1 беше Барселона, но сега мадридчани заеха лидерството, благодарение на договори за близо 400 млн. долара като част от 20-годишната сделка за увеличаване на приходите на своя стадион "Сантяго Бернабеу", който претърпя грандиозен ремонт и се очаква да приключи следващата година. Цената на Юнайтед се е покачила с близо 30% спрямо предходната година, до 6 млрд долара, заради наддаването на Шейх Джасим. А през 2005 г. настоящите собственици от семейство Глейзър, платиха 1,5 млрд. долара за клуба. Иначе най-печеливш в списъка е Нюкасъл, който е покачил цената си с 51% и сега струва 794 млн. долара", каза още Коларов. 

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори още за финала в НБА и за "Ролан Гарос". 

Снимка: БГНЕС