Петкратният носител на Златната топка – Кристиано Роналдо, е най-високоплатеният спортист в света за 2023 година. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

  • Най-богатите спортисти за 2023 г. от 1-ва до 5-та позиция:
1. Кристиано Роналдо (Португалия, футбол), 136 милиона долара
2. Лионел Меси (Аржентина, футбол), 130 милиона долара
3. Килиан Мбапе (Франция, футбол), 120 милиона долара
4. ЛеБрон Джеймс (САЩ, баскетбол) 119,5 милиона долара
5. Канело Алварес (Мексико, бокс) 110 милиона долара

 

Гостът се позова на годишната класация на Forbes, където трима футболисти окупират челните места. "Според авторитетното издание Роналдо е спечелил 136 милиона долара за последните 12 месеца. 46 млн. долара са заплати от клубовете Манчестър Юнайтед и Ал-Насър, както и още 90 млн. долара от различни рекламни и спонсорски договори. Кристиано оглавява списъка за първи път от 2017 г. и общо за трети път. Миналогодишният лидер, нападателят на ПСЖ – Лионел Меси, е спечелил 130 млн. долара, от които 65 млн. долара в заплати. Топ 3 се допълва от неговия съотборник Килиан Мбапе. Приходите на 24-годишния френски национал възлизат на 100 млн. долара", каза Коларов.

  • Най-богатите спортисти за 2023 г. от 6-та до 10-та позиция:
6. Дъстин Джонсън (САЩ, голф), 107 милиона долара
7. Фил Микелсън (САЩ, голф), 106 милиона долара
8. Стеф Къри (САЩ, баскетбол), 100,4 милиона долара
9. Роджър Федерер (Швейцария, тенис) 95,1 милиона долара
10. Кевин Дюрант (САЩ, баскетбол) 89,1 милиона долара

 

Той добави, че в Топ 10 на класацията преобладават футболисти и баскетболисти – по трима. "Представителите на НБА са ЛеБрон Джеймс, Стеф Къри и Кевин Дюрант. Прави впечатление, че там е и Роджър Федерер, който прекрати състезателната си кариера. Маестрото е единственият тенисист в списъка, както и единственият спортист, който вече не се състезава. За последната година швейцарската легенда е спечелил 95,1 млн. долара. Носителят на 20 титли от Големия шлем е рекламно лице на Швейцария, мажоритарен акционер в компания за облекло и маратонки, има и множество договори със световноизвестни брандове", каза още Коларов.

В Топ 10 има и две изненадващи имена. "Това са голфърите Дъстин Джонсън и Фил Микелсън, които се присъединиха към финансираната от Саудитска Арабия лига LIV Golf, която раздели спорта. Те заемат съответно 6-то и 7-мо място. Между другото, вече има сериозни информации, че и Меси ще продължи кариерата си в Саудитска Арабия, което може да го изстреля пред Роналдо в класацията на Forbes следващата година. Появиха се информации, че той ще получи най-големия договор в историята на футбола", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор

Снимка: БГНЕС