"Паричните награди на Откритото първенство на Франция за 2023 г. бяха разкрити и вече са напълно възстановени до нивата преди пандемията. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова. 

"Общият награден фонд на "Ролан Гарос" за 2023 г. възлиза на почти 44 милиона евро, което е ръст от 14% в сравнение с 2022 г. Шампионите при мъжете и жените ще приберат чек за 2,300,000 евро, това е повече с 4,5%  от Рафаел Надал и Ига Швьонтек, които триумфираха миналата година. За подгласниците на шампионите тази година са предвидени по 1,150,000 евро, което е увеличение от 4,55% в сравнение с миналата година. Но не само тези, които се класират за последните етапи, ще се възползват от увеличението. За играчите, които отпаднат в първия кръг, са предвидени 69,000 евро, което е ръст от 11,29% спрямо миналата година. Загубилите в първия кръг на квалификациите ще приберат 16,000 евро, което е 14,29% увеличение спрямо преди дванадесет месеца", каза Коларов.

Но ще участват ли шампионите Надал и Швьонтек? "Испанската легенда няма да пътува до Париж. Той обяви това на специална пресконференция по-рано през месеца. Нещо повече, Надал обяви, че временно спира с тениса и въобще не е ясно дали ще се върне. И ако се върне, не се знае дали отново ще е на най-високо ниво. Също така обяви, че ако се върне, следващата година ще е последната му. Той не е играл от Australian Open, когато получи контузия. След пандемията тялото му вече не издържа и редовно е измъчван от травми. Колкото до Швьонтек – и тя е под въпрос за "Ролан Гарос". Има контузия в дясното бедро, но миналата седмица заяви, че няма да отменя полета си за Франция. Ако е готова на 100%, двукратната шампионка от турнира със сигурност ще влезе като топ фаворит за спечелването му", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори и за Световното първенство по хокей на лед.

Снимка: БГНЕС