"Футболът е проста игра – 22-ма мъже преследват топката 90 минути, а накрая германците печелят", гласи прословутата фраза на Гари Линекер от световното първенство през 1990 г. Това беше и мотото преди четири години, когато Германия се изправи срещу Аржентина във финал и спечели четвъртата си световна титла.

Във футбола много често цифрите, статистиката и предположенията не играят роля, но с оставащи само 17 дни до началото на световното първенство "Ройтерс" изготви проучване чрез специален калкулатор на Soccernomics. Целта му е да предскаже кой ще спечели световното първенство в Русия.

Калкулаторът сравнява 32-та отбора на световното по няколко различни категории: стойност на състава, население, фенска подкрепа, брой регистрирани футболисти, място в ранглистата на ФИФА. През 2014 г. същото проучване предсказа, че Германия ще триумфира. Четири години по-късно фаворитът си остава същият. Калкулаторът на Soccernomics можете да откриете тук.

Ако се гледа само стойността на 23-ата избрани да представят родината си на световното първенство, фаворит е Франция, пише "Дневник". Тимът на Дидие Дешан струва 917 милиона паунда по последните данни на Transfermarkt. На второ място е Испания с 909 милиона.

По вторият показател, който е броят на населението, титлата трябва да отиде в Бразилия. Петкратните световни шампиони имат население от близо 209 милиона души, а след тях остават Нигерия (193 милиона), Русия (146) и Мексико (125).

Бразилците са в челото и в категорията за фенска подкрепа. Тя се прави на базата на процент от населението, което е гледало поне 20 минути от световното първенство преди четири години. В Бразилия процентът е 81, като страната домакин на последния мондиал отстъпва единствено на Колумбия – 82%.

В категория регистрирани футболисти на база населението на страната безспорен фаворит е Коста Рика. Държавата в Централна Америка има население от 4.9 милиона души, а близо 1.3 милиона от тях са мъже, които членуват в националната федерация по футбол.

Когато всички тези фактори се съберат заедно, фаворит №1 е Германия. Бундестимът има играчи на стойност 868 милиона паунда, а населението на страната е 83 милиона души. Те обаче не отстъпват по нищо на бразилците като страст, с която подкрепят националния си тим. Освен това една трета от мъжете в Германия са регистрирани в местния футболен съюз.

На базата на калкулатора Германия трябва да срещне Бразилия във финала в Москва на 15 юли и да спечели трофея. От 50 години шампионът не е защитавал титлата си. За последно това прави Бразилия през 1958 и 1962 г. Другият отбор, който го е постигал, е Италия през 1934 и 1938 г.

Калкулаторът предвижда, че Франция ще вземе мача за трето място с победа над Аржентина, а до четвъртфиналите ще достигнат още Англия, Уругвай, Белгия и Испания.

Прогнозите са, че европейският шампион Португалия ще отпадне от турнира в осминафиналите заедно с Колумбия, Хърватия и домакините от Русия.