Директният футбол с ефективна игра при статичните положения, умело използване на контраатаките и компактна подредба на играчите победи продължителното владеене на топката и по-трайното присъствие в последната третина на игрището. Това показва техническият анализ на световното първенство в Русия, който беше публикуван днес от ФИФА.

Франция спечели световната титла, въпреки че е едва на 19-о място сред 32-та отбора по продължителност на владението. Френските футболисти са притежавали топката в 48% от времето в седемте си срещи, в които записаха шест победи и едно равенство при голова разлика 14:6.

Испания по традиция е бил отборът, който най-често държи топката - 69% от времето. Германия заема втората позиция с 67%, следвана от Аржентина с 64% и Саудитска Арабия и Швейцария с по 58%.

Световният вицешампион Хърватия разделя шестата позиция с Бразилия с по 56%. Белгия и Англия, които играха в мача за бронзовите медали, са владеели топката в 53% от времето, което им отрежда десето място.

Иран е притежавал най-малко топката - 33%, Исландия е на предпоследна позиция с 37%. Под 40% е било владението на още два отбора - Швеция (37%) и домакина Русия (38%), които стигнаха до четвъртфиналите.

Ефектът на точните подавания също е намалял. Отборите, които разочароваха най-много в Русия - Испания и Германия, са имали съответно 81% и 84% точност в пасовете. Те са и тимовете, в които играчите най-често комбинират помежду си - съответно 804 и 668 паса средно на мач.

Световните шампиони от Франция отново са доста по-назад в класацията. "Петлите" са 16-и по среден брой пасове на мач (460) и 12-и по точност на подаванията (70%). Финалистът Хърватия има дори по-малка успеваемост в пасовете - 69%.

Завършването на атаките в Русия 2018 е било по-клинично от всеки друг мондиал, посочват авторите на доклада. Отборите са отбелязвали гол на всеки 9.8 удара, което е с три удара по-малко от световното първенство в Южна Африка.

Драстично е било увеличението на ефективността при изстрелите извън наказателното поле. В Русия гол е падал на всеки един от 29 опита от дистанция. В Бразилия през 2014 г. попадения извън наказателното поле е имало на всеки 42 изстрела.

На мондиала в Русия бяха отбелязани 169 гола, като половина от тях дойдоха след статични положения или контраатаки. Извън дузпите, които бяха рекордно много заради използването на системата за видеоповторения, най-честите статични положения, довели до гол, бяха ъгловите удари. Веднъж на всеки 29 корнера е падало попадение, което е със седем повече от Бразилия 2014 и с 32 повече от Южна Африка 2014.

Франция беше отборът, който най-умело се възползва от статичните положения и контраатаките. В изобилието от завързани и равностойни мачове, това се оказа най-голямото предимство по пътя към най-ценния трофей във футбола, отчитат от техническата комисия на ФИФА.

Отборите в Русия са били много по-компактни в защита. Средното разстояние между последния защитник и най-предно разположения атакуващ играч е било 26 метра. "В Русия празните пространства бяха редуцирани драстично, което направи откриването им изключително предизвикателство", се казва в доклада.

Испания е имала на най-много влизания в последната третина на игрището - средно по 91 на мач, но отбеляза само седем гола. Германия заема второто място и в тази класация със 78, следвана от Англия, Аржентина и Полша с по 76.

Франция е едва на 17-а позиция с 56, а Белгия и Бразилия са дори по назад с по 54. Хърватия и Русия, които също бяха сред най-резултатните отбори на мондиала, са съответно шести (65) и десети (62).

Освен това французите са доста назад в класацията за най-много нахлувания в противниковото наказателно поле - 20-и с 29 средно на мач, пише "Дневник". Германия е убедително начело с 61, следвана от Испания с 42 и Хърватия с 40.

Тимът, воден от Дидие Дешан, обаче показа страхотна ефективност. Франция отбелязваше гол на всеки шест удара към вратата. С по-добро постижение беше единствено Русия - гол на всеки 4.5 удара.

Колумбия (6.5), Япония (6.7), Белгия (6.7), Тунис (7.4), Сенегал (7.5), Англия (8.1), Хърватия (8.5) и Уругвай (8.9) допълват топ 10. Най-слаба ефективност при изстрелите имаше Германия - гол на всеки 36 удара. С далеч по-малко удари за попадение - 20.3, Мексико заема предпоследната позиция.

Френските футболисти са били и един от тези, които са тичали най-малко на световното. Те са изминали средно по 101 км на мач, което им отрежда 28 позиция. По-малко са тичали само Аржентина (99.8 км), Нигерия (99.3 км), Мексико (98.7 км) и Панама (97.1 км).

На другия край са Сърбия (113 км), Германия (111.8 км), Русия (110.7 км), Австралия (110.1 км), Египет (109.1 км), Дания (107.7 км), Англия (107 км), Коста Рика (106.7 км), Южна Корея (106.6 км) и Швейцария (106.5 км).

"Франция беше заслуженият победител. Под стабилното ръководство на Дешан, който имаше ясна и точна визия за това как да се възползва максимално от играчите, с които разполага, французите бяха най-постоянните и уверени изпълнители в този турнир", заяви заместник-генералният секретар на ФИФА Звонимир Бобан.