Кристиано Роналдо (Португалия), Неймар (Бразилия) и Лионел Меси (Аржентина) са основните кандидати за приза голмайстор номер 1 на Мондиал 2018. Веднага след тях се нареждат французинът Антоан Гризман, египтянинът Мохамед Салах, англичанинът Хари Кейн, както и уругвайците Луис Суарес и Единсон Кавани.

Контузията на Неймар през пролетта и пропуснатите няколко месеца от сезона могат да попречат на бразилеца да бъде равностоен на Роналдо и Меси. Очакванията на специалистите са отново двамата големи на новия век да си оспорват приза за реализатор номер едно в Русия.

Антоан Гризман и Мохамед Салах също продължават да бъдат фаворити след силните им изяви на клубно ниво съответно за Атлетико Мадрид и Ливърпул. Салах се контузи във финала в Шампионската лига между Реал Мадрид и Ливърпул и това също може да се окаже допълнително препятствие за нападателя, реализирал общо 43 гола през кампанията.

Хари Кейн може да се превърне в една от приятните изненади на световния шампионат в Русия, но за тази цел Англия не трябва да отпада рано от турнира.

Уругвайците Суарес и Кавани също са сред сочените за основни претенденти за голмайсторския приз на Мондиал 2018. Двамата опитни нападатели могат да помогнат на отбора от Южна Америка да повтори успеха си от световното първенство през 2010 година. Тогава урусите завършиха на четвъртата позиция в крайното класиране.