И без намесата на видео-асистент съдията същите отбори са щели да продължат напред на световното първенство, отчете вестник "Марка". Единствената разлика е щяла да бъде в позициите на тимовете в някои от групите. 

Критиките към новата система не са никак малко, след като според мнозина реферите разчитат твърде много на нея, а освен това в някои ситуации отново трябва да решават сами и това продължава да предизвиква полемики. 

Испанското издание изчислява, че само в 3 от групите е щяло да има разместване на позициите, което е щяло да доведе до различни съперници на отборите и различни места в схемата, в сравнение с настоящата. 

Това са групи В, С и D, като в първата Испания нямаше да бъде на първо място, а на второ, а победата щеше да е за Португалия. В последните мачове и на двата тима имаше участие на ВАР, но без системата те пак щяха да се класират. 

В трета и четвърта група е щяло да бъде същото, като Франция и Дания са щели да разменят местата си и съответно да играят срещу Хърватия и Аржентина, а не както е в момента. В група D пък шведите нямаще да са първи, заради получената с ВАР дузпа в мача с Корея и щяха да играят с Бразилия. Германия пак щеше да отпаде, а Мексико да бъде на върха и да играе с Швейцария. 

Всичко това със сигурност ще продължи да създава полемики и за в бъдеще, но по всичко изглежда, че от ФИФА не смятат да променят нововъведението.