Японският национален отбор отпадна от Мондиал 2018, показа не само отлична игра, но и изключително отношение към околната среда по време на турнира. Футболистите и феновете на "самураите" събираха всички боклуци след себе си, независимо къде се намират.


Азиатците снощи претърпяха болезнена загуба от Белгия с гол в 94-ата минута и бяха елиминирани. Преди да напуснат Русия те подредиха и оставиха благодарствена бележка. По същото време запалянковците не бързаха да си тръгнат от стадиона, защото почистваха след себе си.

Галерия


Но на какво се дължи тази култура? Боклукът е един от най-големите проблеми в Япония. През 1990 г., след икономическото чудо и последвалия бум на производство, страната е на ръба на екологична катастрофа. В резултат на това биват въведени строги закони, регулиращи използването на отпадъци.

Площта на Япония 377 835 km2 с население повече от 127 млн. души. Всеки жител оставя около 994 грама боклук на ден. Принципът: "Ще вземем боклука с нас" е закон в страната на Изгряващото слънце. Жителите сортират, разделят и го дават за обработка. Отпадъците са разделени на две категории: запалими и незапалими. В определен ден от седмицата се извозват безплатно. Строителни материали и големи битови уреди се хвърлят само след предварително заплащане и специален стикер, който доказва, че общината е получила сумата.

Преработените отпадъци се използват за вторично производство. Например, от пластмасовите бутилки се правят дрехи, канцеларски материали, мебели и др. От счупено стъкло и глина се правят плочки за настилка и облицоване на стени. Фотоапаратите за еднократна употреба, които са популярни в Япония, се разделят на детайли, за да се направи ново устройство.

Хората, които замърсяват паркове, площадки, спортни зали, реки и др., са глобявани. В допълнение трябва да слуша лекция за вредата, която причинява изхвърлянето на боклук на неправилни места.