Англия мечтае за световната титла след изстрадана победа с дузпи 4:3 над Колумбия в кървав омиснафинал на Мондиал 2018! Британците поведоха с гол на капитана Хари Кейн от дузпа в 57-ата минута, а отсъждането на рефера Марк Гайгер от САЩ предизвика истинска касапница на стадион "Спартак" в Москва.

Колумбийците протестираха бурно, но нямаше кой да ги чуе. Последваха разправии, груби нарушения и дузина жълти картони, но до изгонване на играчи не се стигна.

Изнервените латиноси опитаха да изравнят с финален натиск. След няколко пропуска в добавеното време на мача Йери Мина засече центриране от корнер и прати мача в продължения. В тях не паднаха голове и така се стигна до дузпите.

При ударите от бялаат точка колумбийците имаха предимство след пропуска на Хендерсън, но след това прфукаха две поредни дузпи, след което Ерик Дайър заби победната дузпа и прати Англия на четвъртфинал. Tова бе първи успех за британците на дузпи след три провала на световни първенства.

Така планът на Трите лъва да се промъне до финала в по-лекия поток на елиминациите засега действа. На чевтъртфиналите Англия ще срещне Швеция, а при евентуална победа ще играе с победителя от полуфинала Русия - Хърватия.


Англия се считаше за по-свежия отбор, след като селекционерът Гарет Саутгейт даде почивка на всички основни футболисти в последния мач от груповата фаза срещу Белгия. В отбора се завърна Деле Али след излекувана травма, като Саутгейт пусна единтичен титулярен състав от мача с Тунис (2:1) с тандема в атака Кейн и Стърлинг.

тарата лисица Хосе Пекерман със сигурност бе приготвил капани за съперника, в чийто състав има доста млади и неопитни играчи. На последната тренировка латиносите са изпробвали схема 4-3-2-1, но в крайна сметка изненада с 4-4-2 в ромб, като партньор на Фалкао бе Куадрадо. Големият липсващ за Колумбия бе Хамес Родригес, който не се възстанови от травмата си и остана извън групата.

Очаквано двубоят бе равностоен, с доста здрава битка и дори на моменти искри по терена. Двата отбора се дебнеха за грешки, с впечатляваща скорост при контраатаките. Англия стигна до три корнера в първите десетина минути, но за разлика от мача с Панама не успя да пребори противниковата защита и да отбележи гол.

В 6-ата минута Ашли Йънг изненада с директ удар от фаул от много малък ъгъл, но Давид Оспина внимаваше и изби топката. В 16-ата минута дойде най-сериозната опасност пред вратата на Колумбия. Трипиър отдясно центрира на далечната греда, където Хари Кейн от малък ъгъл засече топката, но я прати над напречената греда.

В средата на полувремето латиносите успяха да изнесат играта в половината на съперника, но без да създадат голово положение. Първият удар към английската врата дойде чак в 33-ата минута, когато Кинтеро стреля извън пеналта, но твърде слабо и неточно прати топката в аут.

В 41-ата минута напрежението на терена ескалира и се стигна до голяма разправия. При спряна игра, с фаул за Англия на около 20 метра от вратата, Бариос удари с глава Хендерсън. Англичаните ревнаха за ВАР и за червен картон, но съдията Марк Гайгер подмина претенциите им и колумбиецът се отърва само с жълт картон.

При последвалия удар от фаула Трипиър стреля коварно над стената, но топката профуча покрай вратата на Оспина. В самия край на полувремето отново Кинтеро опита далечен изстрел, но шутира право в Пикфорд, който сигурно улови топката.

Второто полувреме започна доста мудно, с владеене на топката от Англия, предимно в средата на терена. Това обаче се оказа затишие пред буря, която се разрази след 54-ата минута. Тогава след центриране от корнер Карлос Санчес задържа Хари Кейн и го свали на земята, а съдията Гайгер посочи бялата точка.

Последваха свирепи протести от латиносите, които обаче не дадоха резултат. Така в 57-ата минута Хари Кейн отбеляза хладнокръвно от бялата точка и даде преднина на Англия. Това бе 6-и гол за английския капитан на Мондиал 2018.

След гола колумбийците се изнервиха тотално, а играта загрубя брутално. Съдията Гайгер вдигна пет жълти картона за двата отбора в рамките на 15 минути. В това време нямаше нито една интересна ситуация пред двете врати.

Чак след 70-ата минута напрежението поспадна, като англичаните овладяха контрола на мача и разчитаха главно на статични положения. В 73-ата минута Магуайър засече центриране от корнер, но отново топката минава над напречната греда. В 77-ата минута англичаните имаха претенции за втора дузпа след падане на Лингард в наказателното поле, но съдията Гайгер остави играта да продължи.

В 81-ата минута Колумбия изпусна златен шанс да изравни. Грешка на Уокър позволи на Бака да изведе Куадрадо отдясно, но той стреля по диагонала високо над вратата. Голямата драма дойде в 5-минутното продължение. Резервата Урибе изстреля мощен удар, който Пикфорд едва изби в корнер.

При последвалото центриране Йери Мина надскочи английската защита и заби топката в мрежата за 1:1. Това бе трето попадение за колумбийския защитник на мондиала, с което прати двубоя в продължения.

Колумбия продължи устрема си от изравнителния гол и се хвърли в търсене на втори, докато англичаните изглеждаха някак гипсирани. Към вратата на Пикфорд залетяха куп центрирания, но ударите с глава на Бака и Фалкао не намериха целта.

През второто продължение Англия се стресна и заигра по-активно в атака. Варди тормозеше колумбийската защита, но без голов резултат. В 112-ата минута Дани Роуз се стрелна отляво по фланга и от малък ъгъл стреля, но топката профуча покрай далечната греда. В крайна сметка финалният натиск на Англия не сполучи и се стигна до изпълнения на дузпи.

Колумбия - Англия 1:1 ( 3:4 след дузпи)

0:1 Кейн 57-дузпа
1:1 Мина 90+3

При дузпите:

3:4 - Дайър бележи победната дузпа и праща Англия на четвъртфинал!

3:3 - чудесен удар на Трипиър в горния десен ъгъл на Оспина

3:2 - Урибе нацели напречната греда! Англия остава в играта

3:2 - Оспина спасява удара на Хендерсън!

3:2 - Луис Муриел подлъга Пикфорт и отбеляза елегантно в обратния ъгъл

2:2 - Рашфорд също е безупречен с удар в долния ляв ъгъл на Оспина

2:1 - безпощадно изпълнение на Куадрадо в горния десен ъгъл на Пикфорд

1:1 - Кейн отново е безпогрешен от бялата точка

1:0 - Фалкао бележи с мощен удар в средата

Колумбия: Оспина, Ариас (Сапата 116), Мина, Д. Санчес, Мохика, Бариос, К. Санчес (Урибе 79), Лерма (Бака 61), Куадрадо, Кинтеро (Муриел 88), Фалкао
Селекционер: Хосе Пекерман

Англия: Пикфорд, Уокър (Рашфорд 113), Стоунс, Магуайър, Трипиър, Деле Али (Дайър 81), Хендерсън, Лингард, Йънг (Роуз 102), Стърлинг (Варди 88), Кейн
Селекционер: Гарет Саутгейт

<iframe width="854" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/6M-iQ18GtCQ" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>