Галерия

Мач, достоен за финал! Бразилия и Белгия напълно оправдаха високите очаквания и сътвориха истинско шоу на "Казан Арена", което европейците спечелиха с 2:1 и за втори път в историята си се класираха на 1/2-финал на световно първенство след 1986 г. Там съперник ще е Франция, който по-рано елиминира Уругвай след 2:0 в Нижни Новгород.

С основна заслуга за успеха на "червените дяволи" беше селекционерът им Роберто Мартинес, който тотално надхитри колегата си Тите. Той заложи на върха на атаката на Кевин Де Бройне, който от дълбочина извеждаше Еден Азар и Ромелу Лукаку, които действаха съответно отляво и отдясно в схема 3-4-3.

Именно това решение се оказа решаващо и със смъртоносни контри триото не остави никакъв шанс на клетата бразилска отбрана. "Селесао" пък показа, че е еднотипен и предвидим отбор и заместникът на наказания Каземиро – Фернандиньо, се оказа големият грешник.

Една от редовните смени на Тите по време на мачовете си заби автогол още в 13-ата минута от корнер, въпреки че не беше притискан. За капак халфът на Манчестър Сити не успя да се справи с контрите на европейците. При една от тях, след малко повече от половин час игра, Де Бройне се разписа за 2:0, след като Лукаку пробяга около 30 м с топка в крака.

След почивката Бразилия имаше териториално надмощие, но стигна до гол чак в 76-ата минута, когато резервата Ренато Аугусто беше точен, но това беше всичко.

Проследете развоя на мача по минути ТУК!


Селекционерът на "селесао" Тите още вчера разкри избраниците си за мача и спази дума. Марсело се завърна в стартовия състав след контузия, а Фернандиньо зае мястото на наказания Каземиро. Габриел Жезус отново поведе атаката, подпомаган от голямата звезда Неймар и Вилиан в схема 4-2-3-1.

Роберто Мартинес направи две промени и се спря на 3-4-3. Кевин Де Бройне зае мястото на Дрис Мертенс в предни позиции. Там действаха още Ромелу Лукаку и Еден Азар. Героите от победата с 3:2 над Япония – Насер Чадли и Маруаин Фелаини, започнаха сблъсъка, Яник Ферейра-Караско седна на пейката.

Двата отбора стартираха мача на "Казан Арена" респектирани един към друг, но бързо се отпуснаха и атаките към вратите започнаха да се редуват една след друга. В 8-ата минута Маруан Фелаини увисна при корнер, Тиаго Силва засече с глава, но в гредата.

Именно при тези положения "червените дяволи" изпитваха сериозни трудности и по-късно Паулиньо беше оставен непокрит след подаване от флагчето. От точката за дузпата обаче халфът на Барселона не успя да засече.

От своя страна европейците използваха най-силното си оръжие – контраатаките, за които "селесао" така и не намери лек през първото полувреме. След почти четвърт час игра Белгия стигна до корнер именно след бързи действия с няколко подавания. От него Фернандиньо, който смени наказания Каземиро, си заби автогол с глава за 1:0!

После Бразилия се измъкна като по чудо при нови две контри, при които опитът на Тиаго Силва и Марсело си каза думата. В 26-ата минута Тибо Куртоа спаси мощен изстрел на левия защитник, но след половин час игра възпитаниците на Роберто Мартинес удвоиха преднината си.

Петкратният световен шампион изпълни корнер, топката беше изчистена и попадна в Ромелу Лукаку. Той пробяга над 30 м и намери Кевин Де Бройне вдясно. Асът на Манчестър Сити навлезе към центъра и с удар в далечния ъгъл удвои преднината на отбора си – 2:0!

Бразилия веднага се хвърли в зверски атаки и Куртоа изби с една ръка мощен шут на Неймар. В края на полувремето Алисон изби шут от фаул на Де Бройне в корнер. След него Венсан Компани засече с пета, но отново вратарят беше на мястото си.

Малко след подновяването на играта Неймар падна за дузпа, но след известни колебания главният съдия Милорад Мажич от Сърбия остави играта да продължи. След това най-скъпият футболист в историята беше предупреден да спре със симулациите. После "селесао" имаше нови претенции за наказателен удар, но такъв не беше отсъден.

След час игра Белгия организира поредна контра. При нея се озоваха четирима срещу четирима и завърши с неточен шут на Азар към далечния ъгъл. Бразилия отговори на секундата, когато резервата Дъглас Коста стреля, но Куртоа направи шестото си спасяване в срещата. После вратарят отрази нови удари на крилото.

В 76-ата минута Бразилия все пак намали изоставането си. Филипе Коутиньо центрира към току-що появилият се на терена Ренато Аугусто, който прати топката във вратата с глава в долния ляв ъгъл. После "жълтите" пропуснаха три чудесни шанса да изравнят и логично напуснаха Мондиал 2018.

Бразилия – Белгия 1:2

Голмайстори: 0:1 Фернандиньо (13-авт), 0:2 Де Бройне (31), 1:3 Аугусто (76)

Бразилия:  Алисон; Фагнер, Т. Силва, Миранда, Марсело; Фернандиньо, Паулиньо (73-Аугусто); Вилиан (46-Фирмино), Коутиньо, Неймар; Г. Жезус (58-Коста)
Селекционер: Тите

Белгия: Куртоа; Вертонген, Компани, Алдервейрелд; Мюние, Витсел, Де Бройне, Чадли (83-Вермаелен); Азар, Фелаини, Лукаку (87-Тилеманс)
Селекционер: Р. Мартинес

Ст.: "Казан Арена"
Съдия: Милорад Мажич (Сърбия)
Жълти картони: Фернандиньо, Фагнер (Бразилия); Алдервейрелд, Мюние (Белгия)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/eNAmuQ4iDXY" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>