Франция разби с 4:2 Хърватия и спечели Мондиал 2018. Така 20 години по-късно "петлите" отново са световни шампиони, след като за първи път вдигнаха купата през 1998 година.

Галерия

Срещата бе истинско шоу и задоволи и най-претенциозните футболни фенове. На стадион "Лужники" наблюдавахме финал на Мондиал с множеството положения, майсторски отигравания, спорни съдийски отсъждания, дузпа след VAR, красиви голове и в крайна сметка заслужена победа за Франция.

Попаденията за "петлите" вкараха Антоан Гризман (38 - дузпа) и Пол Погба (59) и Килиан Мбапе (65), автогол пък си набута Марио Манджукич (18). Точни за Хърватия бяха Перишич (28) и Манджукич (69).

Хърватите заслужават само суперлативи за цялостното си представяне на турнира и спечелиха неутралните футболни фенове. Франция определено показа най-добър футбол на Мондиал 2018 и закономерно е Световен шампион.


Хърватия започна по-добре срещата и още в началото изненадващо взе инициативата и натисна французите, които бяха твърде пасивни и апатични.

В третата минута Иван Перишич нахлу в наказателното поле на "петлите", но там правилно бе затворен от защитата на Франция. Малко по-късно Иван Стринич проби отляво в наказателното поле, но отново не се стигне до удар.

Хърватите продължиха да натискат и да диктуват играта. В 15-ата имнута Перишич напредна в половината на Франция, след което се опита да пусне хитро на Марио Манджукич, но Самюел Юмтити майсторски пресече паса.

Три минути по-късно Брозович направи лек фаул срещу Антоан Гризман. Звездата на Франция застана зад топката и центрира отлично в пеналта на Хърватия, където Марио Манджукич леко закачи с глава и си заби ефектен автогол - 1:0 за Франция.

Хърватите обаче реагираха веднага и отново взеха инициативата. Така се стигна до 28-ата минута, когато балканците заслужено изравниха. Иван Перишич получи топката в наказателното поле и със свирепа тупалка с левия крак не даде шанс на Лорис за 1:1.

Уникално начало на мача, но това не бе всичко за това първо полувреме. Шест минути по-късно дойде и най-спорното положение в срещата.

Иван Перишич игра с ръка в наказателното поле при центриране от ъглов удар, съдията Нестор Питана от Аржентина се допита до системата за видео повторение VAR и след дълго умуване посочи бялата точка - дузпа за Франция.

Последваха бурни недоволста от хърватите, но това не попречи на Антоан Гризман хладнокръвно да вкара за 2:1. До края на полувремето Хърватия натисна здраво, но стигна само до опасен удар с глава на Вида. 

Второто полувреме започна с ново положение за "шахматистите". Ребич бе изведен от ляво и стреля остро, но Лорис мясторски спаси. Последваха нови силни хърватски атаки, но така и не се стигаше до точен удар.

В 51-ата минута Мбапе нахлу мощно отдясно и стреля от малък ъгъл, но Субашич отрази. Секунди по-късно фенове на Хърватия нахлуха на терена и срещата временно бе прекратена. Франция избухна в следващите моменти и реши мача.

В 59-ата минута Антоан Гризман намери Пол Погба в наказателното поле и той с техничен фалцов удар вкара за 3:1. Това обаче не бе всичко и само шест минути по-късно Франция избухна отново след гол на Килиан Мбапе.

Хърватите бяха в нокдаун, но получиха невероятен подарък от Лорис, който сгреши детински и позволи на Марио Манджукич да намали в 69-ата минута.

До края обаче французите контролираха играта и не даваха почти никакви шансове на "шахматистите". С пропуски за Хърватия се отчете Ракитич, а за Франция накрая и Погба не успя да вкара. Така Франция заслужено победи и е Световен шампион!

Франция - Хърватия 4:2

Голмайстори:

1:0 Марио Манджукич (18 - автогол) 
1:1 Перишич (28)
2:1 Гризман (38 - дузпа)
3:1 Пол Погба (59)
4:1 Мбапе (65)
4:2 Манджукич (69)

ФРАНЦИЯ: 1. Лорис, 2. Павар, 4. Варан, 5. Юмтити, 6. Погба, 7. Гризман, 9. Жиру, 10. Мбапе, 13. Канте, 14. Матюиди, 21. Ернандес;

ХЪРВАТИЯ: 23. Субашич, 2. Вършалко, 3. Стринич, 4. Перишич, 6. Ловрен, 7. Ракитич, 10. Модрич, 11. Брозович, 17. Манджукич, 18. Ребич, 21. Вида;