Първата победа на Испания на Мондиал 2018 дойде с много мъка и доза късмет. Ла Фурия изстрада трите точки с минималното 1:0 над Иран. Отборът на Карлош Кейрош показа изкуството на катеначото в целия му блясък, но нелепо допуснат гол на Диего Коста в началото на второто полувреме превзе иранското опълчение.

В 54-ата минута испанският нападател бе изведен в наказателното поле, но срещу него се хвърлиха двама защитници. При намесата на Резаян топката се отби в крака на Коста и директно влезе във вратата на безпомощния Беиранванд.

Иран не беше далеч от шокиращ изравнителен гол. Езотолахи простреля отблизо Де Хея, но уругвайският рефер Куня не зачете попадението заради засада.


Всеобщите очаквания в Испания бяха да няма никаква пощада за Иран, който обаче се оказа изключително подготвен за този мач. Селекционерът Фернандо Йеро направи две промени в сравнение с предния мач срещу с Португалия.

Десният защитник Дани Карвахал се завърна в титулярния състав след излекувана контузя за сметка на Начо Фернандес. Опорният халф Коке седна на пейката, а вместо него в предни позиции се включи Лускас Васкес. С тези ходове Йеро заложи на 4-2-3-1, отново с Диего Коста на върха на атаката и зад него триото Давид Силва, Иско и Васкес.

Иранците разчитаха на здрав бетон и да издържат колкото може по-дълго без да допуснат попадение, какъвто бе планът и в предишния мач с Мароко, спечелен в последната минута с 1:0. Карлош Кейрош жертва нападателя Джаханбанкш, за да засили отбора в дефанзивен план и се надяваше в редките контри или статични положения Сердар Азмун и останалите му съотборници да поразят испанската врата.

Очаквано Испания пое контрола на мача от самото начало, но въпреки игровото надмощие, имаха сериозни трудности в последната третина на полето. Иранците бяха много добре организирани, като в повечето време в защита се бранеха с петима, дори на моменти шестима играчи. Командата на Кейрош се движеше много добре по терена и не оставяше никакви празни пространства за съперника.

В средата на полувремето владеенето на топката бе 77% срещу 23% в полза на испанците, но въпреки това все още нямаше реална заплаха за иранския вратар Беиранванд. Диего Коста бе принуден да се връща дълбоко назад, за да играе с топката, но и този негов ход не помогна за по-идейни атака на Испания.

Най-добрите възможности за гол се удадоха пред Давид Силва. В 25-ата минута халфът на Манчестър Сити стреля от фаул, но прати топката право в ръцете на вратаря Беиранванд. Това бе и първият точен удара в иранската врата.

Малко след това Силва опита удар с гръб към вратата, но изстреля топката над напречната греда. В самия край на полувремето отново стреля на добра позиция пред пеналта и за пореден път топката бе блокирана и излезе в корнер.

Статистиката за първото полувреме бе красноречива - испанците отправиха десет удара по посока на противниковата врата, от които пет бяха блокирани, четири неточни и само един. точен. За владеенето на топката - само Серхио Рамос  и Иско имаха повече пасове от целия отбор на Иран.

След почивката Испания се върна вихрено на терена и последваха няколко опасности пред противниковата врата. Вратарят на Иран Беиранванд на два пъти спаси удари на Пике и Васкес. Малко след това пък дойде най-добрия шанс за гол на опълченците в този мач. След хвърляне на тъч избитата топка падна на крака на Карим, който шутира мощно, но топката облиза мрежата от външната страна.

Така дойде 54-ата минута, когато Иран рухна. Диего Коста бе изведен добре наказателното поле, пресата на иранската защита доведе до рикошет в крака на нападателя и топката влезе в мрежата - 0:1.

Иран все пак надигна глава и бе много близо до изравняването само няколко минути по-късно. След центриране от фаул Езотолахи простреля отблизо Де Хея, но уругвайският рефер Куня не зачете попадението заради засада при докосването на Азмун към голмайстора.

В 70-ата минута Испания пропусна добра възможност да довърши съперника. Пике докопа топката на самата голлиния, но пред него се хвърлиха двама играчи и вратаря Беиранванд, за да опазят мрежата. В 82-ата минута пък Иран бе на косъм да изравни. Мехди засече центриране с глава на метри от вратата, но топката профуча над напречната греда.

В крайна сметка Испания не изпусна мача и спечели първите си три точки на Мондиал 2018. С успеха Ла Фурия дели първото място в група " В" с Португалия с равни показатели - по 4 точки и голова разлика 4:3.

Иран - Испания 0:1

0:1 Коста 54

Иран: Беиранванд, Сафи (Мохамади 69), Езатолахи, Пуралиганджи, Омид, Карим (Джаханбанкш 74), Амири (Годос 86), Мехди, Хосейни, Азмун, Рамин
Селекционер: Карлош Кейрош

Испания: Де Хеа, Карвахал, Пике, Рамос, Алба, Бускетс, Иниеста (Коке 71), Васкес (Асенсио 79), Силва, Иско, Диего Коста (Родриго 89)
Селекционер: Фернандо Йеро

<iframe width="854" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/GWrNiD8z48g" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>