Испания се спаси от шокираща загуба от Мароко и стигна до 2:2 с помощта на ВАР. С късен гол на Яго Аспас Ла Фурия докопа точката, с която тимът дори завърши първи в групата с 5 точки заради равенството на Португалия с Иран. На 1/8финала иберейците ще играят с домакините от Русия.

Неприятното за тях обаче бе цялостното им представяне, което изобщо не бе на ниво. Мароко на два пъти повеждаше и определено победата нямаше да бъде незаслужена. Африканците останаха последни в групата с 1 точка, но показаха стойностен футбол във всеки от мачовете си.

В състава на Испания имаше една промяна, след като Фернандо Йеро заложи на Тиаго Алкантара на мястото на Лукас Васкес. Една промяна имаше и за Мароко - Саис стартира вместо Бенатиа.

 
Испанците очаквано овладяха инициативата, но без да създават положения в началото. В 7-ата минута се стигна до спречкване между Рамос и Амрабат, а малко след това Пике атакува много остро Саис и въпреки влизането си с двата крака с бутоните, му се размина дори без нарушение.
 
Всичко изглеждаше под контрола на европейците, преди в 14-ата минута те да бъдат шокирани. Иниеста и Рамос не се разбраха в центъра, топката бе отнета от Бутаиб, който напредна, измъкна се сам срещу Де Хеа и го преодоля технично с удар през краката! Невероятно начало на двубоя.
 
Радостта на мароканците обаче не продължи дълго, защото в 19-ата минута Испания изравни. Хубава атака завърши с извеждащо подаване към Иниеста в пеналта, той върна към Иско пред вратата и от 5-6 метра халфът на Реал Мадрид разстреля вратаря на съперника и да направи 1:1.
 
Инициативата бе на Ла Фурия, но испанците отново действаха без конценрация в защита и в 25-ата минута Бутаиб можеше да ги накаже отново, но оказал се пак сам срещу Де Хеа, този път вратарят спаси. Това бе първо спасяване за стража на Манчестър Юнайтед на това първенство.
 
Последваха няколко нервни минути след груби действия на мароканците и жълти картони. Това накъса играта, а след това испанците потърсиха нов гол и в 37-ата минута Бускетс бе оставен сам при корнер  на Иско, но с глава прати топката високо над вратата, правейки сериозен пропуск.
 
До почивката Коста пропусна при едно добро подаване на Иниеста и в крайна сметка след първите 45 минути резултатът бе равен.
 
След паузата ситуацията на терена не се промени. Испанците продължаваха да не бъдат убедителни пред вратата на съперника, а мароканците чакат шанс на контра и при една от тях в 50-ата минута Де Хеа изпревари в последния момент включилия се Бусуфа, за да успее да избие.
 
В 55-ата минута шансът пак покри Ла Фурия. Този път Амрабат отправи страхотен удар с външен фалц с десния крак, но топката срещна гредата. В средата на второто полувреме бе ред на Мароко да трепери. Първо удар на Иско с глава бе избит от Саис пред голлинията, а след това Пике прати топката покрай вратата след корнер.
 
Този импулс обаче отмина и последваха нови безплодни минути, в които не се виждаше как испанците ще стигнат до гол. Вместо това попадението падна във вратата на европейците!
 
В 81-ата минута Зиеш стреля от въздуха и Пике изби в корнер, след който резервата Ен Несири се извиси мощно и с глава прати топката в мрежата, след като наскочи категорично Рамос. Испанците бяха в шок!
 
Те бяха на път да загубят преди в края щастието да им се усмихне. В 91-ата минута Карвахал центрира отдясно и Аспас отклони с пета в мрежата. Лайнсменът сигнализира за засада, но главният съдия получи информация от видео-асистента си, че има преразглеждане.
 
По същото време Иран изравни на Португалия, а след няколко нервни секунди голът бе зачетен, тъй като Аспас наистина бе на една линия с последния в защитата. Така Испания успя да докопа дори първото място в група В.
 
Испания - Мароко 2:2
0:1 Бутаиб 14
1:1 Иско 19
1:2 Ен Несири 81
2:2 Аспас 91
 
Испания: Де Хеа, Карвахал, Пике, Рамос, Алба, Бускетс, Тиаго (74 Асенсио), Давид Силва, Иниеста, Иско, Коста (74 Аспас)
Мароко: Мохамеди, Хакими, Да Коста, Саис, Зиех, Ел Ахмади, Беланда (64 Фаджр), Бутаиб (71 Ен Несири), Бусуфа, Амрабат, Дирар

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/RtsCwSq1PHg" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>