Селекционерът на Хърватия Златко Далич не скри огромното си вълнение от историческия успех над Англия с 2:1 снощи, който прати неговия отбор на финала на световното първенство по футбол.

"Момчетата показаха воля още преди световното първенство. Аз бях заявил, че не мога да ги науча как да играят - те могат всичко. Моята работа е друга. Може би футболистите не са ми се доверявали напълно в началото, но в хода на турнира ставаха все по-уверени. Отдавна казах, че шампион ще стане отборът, който прояви най-силен характер. Тези, които се огънаха, вече не са тук.

Франция? Не мисля, че имат слаби страни. Ние първо трябва да си починем и да отпразнуваме победата, а след това ще мислим за финала. Готови сме отново да зарадваме хърватския народ. Това, че ще имаме ден по-малко за възстановяване, не трябва да ни служи за оправдание. Странно ми е да слушам коментари, че сме били подготвени кондиционно само за груповата фаза. Срещу Франция ще играем така, сякаш това е първият ни мач в турнира.

Да, помня полуфинала с французите през 1998 година. Тогава бях на първенството като фен за първите три мача. Загубихме полуфинала, след като Давор Шукер вкара гол, но после се върнахме да пазим резултата и бързо ни изравниха. Може би сега Господ ни дава шанс за реванш.

Не зная колко наши привърженици имаше на трибуните тази вечер, но ни подкрепяха много, особено в трудните моменти. Радвам се, че и в другите страни от нашия регион ни симпатизират. Получих смс от селекционера на Македония и му благодаря. Освиркванията по адрес на Домагой Вида от руските фенове? Не съм ги чул. Чувах само скандиранията "Хърватия, Хърватия". Не искам да говоря по политически теми.

Кой е магьосникът, който се грижи за физическата ни подготовка? Добър въпрос. Това, което направиха футболистите, доказва, че имат енергия. Исках да направя смени в редовното време, но никой от тях не искаше да излиза. Трябва наистина да благодаря на кондиционните специалисти. Някои момчета имаха контузии, но никой не се оплака, никой не се предаде".