Англия е много близо до голямата цел, а именно да световен шампион отново за целта трябва да победи Хърватия довечера и Франция в неделя. На тази фаза от турнира "албионците" играят за първи път от 28 години, а до мач за титлата не са достигали от 1966 година, когато и печелят. От тогава обаче минаха цели 52 години, а по този показател Англия е на трето място.

А "победителят" в тази класация е отборът на Етиопия, който печели купата на Африка през 1962 година и оттогава чака вече цели 56 години за нов трофей. На втората позиция се нарежда Израел, който печели купата на Азия през далечната 1964 година (По това време Израел се състезава в зона Азия) и никога отново няма да достигне това отличие, защото вече играе в зона Европа, но от тогава са минали 54 години.

По пътя към нова световна титла англичаните опряха дори до суеверията.

Ето и някои от добрите и лошите знаци за островитяните.

Добри:

1. Англия е изиграла първата си среща на Мондиал 1966 на днешната дата 11 юли.

2. Златко Далич е по-възрастен от Гарет Саутгейт, като англичанинът е спечелил всичките си срещи в които се е изправял срещу по-възрастен селекционер на този Мондиал, а единствената му загуба е от по-младия Роберто Мартинес.

Лоши:

1. От 1998 година Англия е спечелила само две от дванадесет срещи излъчвани по ITV, а по BBC балансът е далеч по-добър девет от дванадесетсет. Това се случва, защото в Англия двете телевизии се редуват на мач, а финалът ще бъде излъчен и по двете.

2. Англичаните ще трябва да играят в бяло. С белите екипи Англия е спечелила само един от последните осем мача, докато с червените победите са пет в осем мача.

3. Мачът ще се играе в сряда, като последния полуфинал на Англия през 1990. Тогава "албионците" губят с дузпи от Германия.

4. Очаква се дъжд в Москва. Когато последно Хърватия победи Англия на "Уембли" там валеше дъжд.

 

Красимир Лаков, Gol.bg