Ядовете в швейцарския национален отбор продължават заради скандала от мача със Сърбия. Трети футболист от титулярния състав може да бъде наказан за жеста с двуглавия орел от албанския флаг, с който бяха провокирани сръбските запалянковци на стадиона.

Става дума за капитана на тима Щефан Лихтщайнер, също изловен да преплита ръце по подобие на голмайсторите Гранит Джака и Джердан Шакири.

В момента във ФИФА се води разследване срещу тримата, след като от сръбската федерация подадоха жалба с мотив за политически провокации. И ако за Джака и Шакири е обяснимо, то Лихтщайнер няма нито косовоски, нито албански корени, което учуди футболните хора.

 


 

Тримата могат да изгорят за по два мача от световното, ако бъдат признати за виновни от дисциплинарната комисия на ФИФА. За Швейцария предстои последен решителен мач от група "Е" срещу Коста Рика, а в другия ще играят Бразилия и Сърбия.

Сърбия обаче също може да даде жертва в политическия скандал. Пред санкция е селекционерът Младен Кръстаич, който сравни съдията от мача с Швейцария Феликс Брих с военнопрестъпник, който трябва да бъде съден от трибунала в Хага.

Реферът шокиращо спести дузпа за Сърбия при резултат 1:1, а в самия край Шакири донесе победата за швейцарците.

По исторически и политически причини и до днес има вражда между сърби и албанци. Преди време в квалификациите за Евро 2016 дори успяха да пренесат конфликта на футболния терен.

Двубоят между Сърбия и Албания бе прекратен, след като дрон с албанския флаг летеше над стадиона в Белград и бе свален от сръбски играчи, което доведе до големи размирици.

Освен това Сърбия е една от страните, които не приемат Косово за независима държава след разпадането на бивша Югославия.