Сръбският футболен съюз (СФС) внесе жалба във ФИФА срещу съдийството на германеца Феликс Брих в срещата от втория кръг в група "Е" на Мондиал 2018 срещу Швейцария в петък. Сърбите загубиха драматично с 1:2 с късен гол на Джердан Шакири и намалиха шансовете си за класиране на осминафиналите.

"Приложихме седем видеодоказателства, които показват тенденциозност на решенията на Брих срещу нашия национален отбор. Кадрите разкриват двойния стандарт на германеца по отношение на показването на жълти картони. Той побърза да санкционира наши ключови играчи, а за същите нарушения на съперника картони не последваха", коментираха от СФС.

Основната претенция на сърбите е неотсъдената дузпа през второто полувреме при резултат 1:1 за нарушение срещу Александър Митрович в наказателното поле на Швейцария.

Според информации Брих е бил информиран, че има основания да се отсъди дузпа в ситуацията, но е преценил, че няма основание да посочи бялата точка и е отказал да използва системата за видеоповторения (ВАР), за да се увери в точността на решението си.

"Най-явната грешка беше, че той не даде дузпа за Сърбия за фаул срещу Митрович при резултат 1:1, която можеше да обърне мача в наша полза. Целият свят видя тази дузпа с изключение на Брих, който трябваше да се консултира с ВАР, но не го направи. Чудим се защо единствено на мачовете на Сърбия спорните решения не се преразглеждат, а това води и до въпроса защо дали тази система не се използва селективно", пишат още от СФС.