Япония – Белгия, мач от осминафиналите на Световното първенство по футбол, стадион „Ростов Арена“, 21:00 часа българско време.

Прогнозата на Gol.bg:

Белгия ще бъде по-свежият отбор от Япония преди осминафиналния сблъсък довечера в Ростов. Треньорът на европейците Роберто Мартинес пусна резервите си при победата с 1:0 над Англия, което не попречи на 100-процентовия актив на тима му.

Белгия ще се опита да се класира за трети път в историята си на четвъртфинал, като предишните случаи бяха през 1986 г. и 2014 г. Японците пък никога не са минавали осминафиналната фаза в двете си участия в елиминациите.

Тома Мюние, Ян Фертонген, Кевин Де Бройне, Юри Тилеманс и Леандър Дендонкер са заплашени да пропуснат евентуален четвъртфинал, тъй като имат по един жълт картон. В тима на азиатците трябва да внимават Кавашима, Хасебе, Томоаки Макино и Такаши Инуй.

Роберто Мартинес ще има на разположение всичките си играчи, като под въпрос е единствено Аднан Янузай, който има леки болки в коляното. „Янузай получи удар по време на тренировка, но не е нищо сериозно“, разкри Мартинес.

Очаква се като титуляр да започне Венсан Компани, но все пак в последния момент ще бъде решено дали пък мястото му няма да заеме Дедрик Боята или Томас Вермаелен. За Япония в халфовата линия се завръща Макото Хасебе. Сред титулярите би трябвало да бъдат още Такаши Инуй и Юя Осако. Нападателят на Лестър Шинджи Оказаки пък има проблем в глезена.

СТАТИСТИКА

Белгия има шест появи във фазата на елиминации в последните си 7 участия. Единственото изключение бе през 1998 година. Белгийците ще опитат да се класират за четвъртфиналите за трети път след 1986 и 2014.

Белгия няма суха мрежа в последните си 11 мача от елиминациите на световни финали, като загуби 8 от тях (2 победи 1 равенство). Освен това пет пъти в последните 9 мача от елиминациите са се играли продължения и само веднъж дузпи (срещу Испания през 1986).

Белгийците са най-резултатният отбор в турнира с 9-те си гола. Освен това са един от трите отбора, които спечелиха и трите си мача в групата (заедно с Хърватия и Уругвай).

Белгия няма загуба в последните си 22 мача (17 победи и 5 равенства). Последната загуба е от Испания с 0:2 през септември 2016 г. От отборите от груповата фаза само испанците имаха по-добра серия (23 мача без загуба).

Япония не успя да вкара в 5 от последните си 6 мача срещу европейски отбори (1 победа, 2 равенства и 3 загуби). Единственият гол падна при победата с 3:1 над Дания през 2010 г.

Резултат: 3:1