Любителите на залозите, които разчитат на по-нестандартни методи за прогнози, могат да се "допитат" до неколцина космати оракули. Как обаче се справиха нетрадиционните пророци с предсказанията си за първия мач от Световното първенство по футбол в Русия? Отговор на този въпрос дават "Скай спортс" и "Инсайд едишън". 

Без съмнение най-именитият оракул на Мондиал 2018 е котаракът Ахил, чиято слава на точен автор на прогнози се разнесе месеци преди началото на световния футболен шампионат. Обитателят на Ермитажа в Санкт Петербург, който е глух по рождение, позна изхода от първия мач между Русия и Саудитска Арабия, като прогнозира победа за родината си. 

След кратък, но дълбок размисъл, Ахил избра купичка с котешка храна, обозначена с националния флаг на Русия.

"Ахил е патриот и не можеше да "гласува" по друг начин", казва ветеринарната лекарка Анна Кондратиева, която се грижи за котките в Ермитажа. 

Не толкова акуратен в прогнозата си за първия мач се оказа лемурът Спартак, който обитава зоопарка в Екатеринбург. Приматът трябваше да избира между купички с банани, поставени в противоложните краища на миниатюрно футболно игрище. Спартак направи погрешна прогноза, избирайки купичката, "нарочена" за Саудитска Арабия. 

Една грешка не прави лемура лош пророк, заявиха в негова защита гледачите му. Според тях Спартак тепърва ще се докаже като надежден оракул, тъй като черно-бялата му козина съответства на цветовете на футболна топка.

Още един космат гадател се появи преди началото на Мондиала, който тепърва ще трябва да доказва пророческите си заложби - дакелът Ар Ту Ди Ту (R2D2). Кучето ще прави прогнозите си, като избира между купички с храна, характерна за страните на отборите, които се изправят един срещу друг. Ако Ар Ту Ди Ту опита и от двете купички, това ще означава равен резултат. 

Традицията на оракулите от животински произход постави октоподът Паул, изумил света с прогнозите си за Европейското първенство по футбол през 2008 г. и Световното първенство по футбол през 2010 г. За съжаление на поклонниците му обитателят на аквариум в Германия се "пенсионира" след Мондиал 2010 и се спомина по-късно през същата година. 

Да на забравяме и оракула на Gol.bg Ганчо, който вече направи прогнози за първите мачове от Мондиала и засега има 50% успеваемост.