Седмото Световно първенство по волейбол за мъже се провежда от 20 септември до 2 октомври 1970 година. Домакин е България. Състезанията се провеждат в София, Ямбол, Хасково и Кърджали. Участват 24 отбора. Шампион за единствен път в своята история става отборът на ГДР.

България е много близо до титлата, като в последния мач от заключителната фаза играе решителен мач срещу ГДР. Нашите изостават с 1:2 гейма, но в четвъртия буквално прегазват противника с 15-4 точки и се стига до решителен пети гейм. 

В него "Лъвовете" повеждат с 10-1 и 13-5 точки, но не успяват да реализират преднината си и Германия прави сензационен обрат за първа и последна титла в своята история.

България е единственият отбор, който няма загуба в турнира преди въпросното горчиво поражение, а в първата група печелим всички мачове с по 3:0 гейма. ГДР пък има една загуба от отбора на Япония. 

Всичко в мача става ясно след като Зигфрид Шнайдер блокира четвърти пореден мачбол на Димитър Златанов. В крайна сметка Германия печели световната титла, като се класира на първо място, защото има 20 спечелени и 6 загубени гейма, срещу 20 спечелени и 7 загубени за нашите.

Бронзовият медал отива за отбора на Япония, като на азиатците се падна честта единствени да победят ГДР. На четвърта позиция остават световните шампиони от Чехословакия. Водещата сила СССР прави най-големия си крах на световните първенства именно в София. Руснаците остават на шесто място, което е най-слабото представяне за тима на световните първенства.