Франция победи Хърватия с 4:2 в двубой е от Лига А, Група 3 на Лигата на нациите, игран на "Стад дьо Франс".

В повторение на финала на Световното първенство през 2018 година двата отбориха предложиха изпълнено с обрати футболно шоу, което подобно на срещата преди две години, завърши с 4 гола във вратата на гостите. "Ватрените" поведоха в началото на мача, благодарение на Деян Ловрен (17'), но в края на полувремето "петлите" стигнаха до обрат след попадение на Антоан Гризман (43') и автогол на Доминик Ливакович (45+1'). В първите минути на втората част хърватите възстановиха равенството, след като Йосип Брекало (55') се разписа. Все пак голове на Дайо Упамекано (65') и Оливие Жиру (77') от дузпа донесоха победата за домакините.

Така след тази победа Франция застана на второто място в класирането на Лига А, Група 3 с актив от 6 точки, колкото има и отбора на Португалия, който победи Швеция с 2:0. "Мореплавателите" са с по-добра голова разлика и заемат първото място. 


Гостите започнаха нахъсано срещата и още в първите секунди можеха да ударят "петлите" по болезнен начин. Андрей Крамарич опита да намери Иван Перишич с извеждащ пас, но съперниковата защита реагира бързо и предотврати развитието на атаката.

В следващите минути световните шампиони така и не успяха да намерят играта си и бяха наказани от Деян Ловрен в 17-ата минута. Футболистът овладя топката след центриране от ъглов удар, преодоля Лукас Ернандес и шутира неспасяемо към левия ъгъл на Юго Лорис.

Постепенно "петлите" започнаха да контролират случващото се на терена, но не успяваха да стигнат до опасност пред вратата на Доминик Ливакович заради добре подредената защита на хърватите. 

Все пак в 33-ата минута Антоан Гризман се възползва от свободното пространство пред себе си и отправи изстрел. Топката бе насочена към долния ляв ъгъл, но Ливакович спаси.

В следващите минути домакините вдигнаха темпото и резултатът не закъсня. В 43-ата минута страхотна комбинативна атака завърши с подаване отляво на Антони Марсиал към Антоан Гризман, който се намираше около точката на дузпата. Нападателят на Барселона имаше лесната задача да насочи топката към опразнената от Ливакович врата за 1:1.

В добавеното време на първата част французите стигнаха до обрат. Висам Бен Йедер проби отдясно и пусна остър пас към Марсиал, който засече подаването. Топката се отби в лявата греда, чукна се в гърба на плонжиралия Ливакович и влезе във вратата.

В началото на второто полувреме падна нов гол, който направи срещата още по-вълнуваща. Матео Ковачич изведе по прекрасен начин Йосип Брекало, който напредна и успя да преодолее Юго Лорис - 2:2.

В 65-ата минута Франция отново поведе в резултата. Дайо Упамекано засече центриране от ъглов удар на Антоан Гризман. Защитникът се извиси над всички и с глава насочи топката към вратата на Ливакович.

В 71-ата минута младата надежда на "петлите" Едуардо Камавинга можеше да направи мечтан дебют. Влезлият преди минути 17-годишен футболист намери пространство на границата на наказателното поле и шутира към десния ъгъл, но Ливакович внимаваше и спаси.

В 76-ата минута домакините получиха правото да изпълнят дузпа, след като топката се удари в ръката на Марсело Брозович. Без да се колебае, съдията Овидиу Хацеган посочи бялата точка. Оливие Жиру се нагърби с отговорността и не сгреши - 4:2.

В края на мача Никола Влашич имаше видимост към вратата и стреля от границата на наказателното поле. Топката мина покрай Лорис, но разтресе лявата греда.

Франция - Хърватия 4:2

Голмайстори: Деян Ловрен (17'), Антоан Гризман (43'), Доминик Ливакович (45+1' а.г.) Йосип Брекало (55'), Дайо Упамекано (65'), Оливие Жиру (77'д.)

Франция: Франция: Лорис, Упамекано, Лангле, Ернандес, Сисоко, Канте (Камавинга 63'), Н'Зонзи, Менди, Бен Йедер (Жиру 63'), Гризман (Фекир 77'), Марсиал
Селекционер: Дидие Дешан

Хърватия: Ливакович, Мелняк, Калета-Цар, Ловрен, Уремович (Вида 57'), Влашич, Брозович, Ковачич, Крамарич, Перишич (Пашалич 66'), Ребич (Брекало 46')
Селекционер: Златко Далич

Париж, "Стад дьо Франс"
Съдия: Овидиу Хацеган
Жълти картони: Ленгле, Канте, Н'Зонзи (Франция); Калета-Цар, Ловрен, Брозович (Хърватия)