Инспекцията на стадионите от футболното ни първенство за готовността им да работят със системата ВАР започва от началото на месец март, обяви мениджърът за ВАР към Съдийската комисия на БФС Петър Петров.

Инспекцията ще мине между 4 и 8-и март, като най-напред ще бъдат проверени стадионите в София, а след това и тези в останалите градове на страната. Според Петров, изискванията за въвеждането на ВАР не са толкова много, но основно е платформите, на които са поставени камерите да бъдат на добра височина и да се вижда теренът в неговата цялост, както и от тъч-линиите да може да се прави перпендикуляр заради проверката за засада, тъй като ще се използва офсайд-технолоджи.

След като мине втората инспекция, от БФС ще се подаде дата за домакинските мачове на всеки отбор от 21, 22-и и 23-и кръг, за да бъдат лицензирани всички стадиони с подготовка за ВАР. Естествено е, първо де се лицензират потенциалните участници в първата 6-ца на Първа лига.

"Ако някой стадион не е готов, ще го изчакаме. За отборите от втората осмица не е толкова фатално, че ще го лицензиране през месец май. Защото те дефакто за новия шампионат трябва да бъдат готови до 15-и юли. Дали има вариант някой отбор да домакинства на друг стадион, защото няма готовност за ВАР? В момента никой от отборите не е отказал да работи или да не изпълни предписанията. Но дали ще се стигне до такъв вариант, ще се знае около 20-и март.

"Изискванията са самостоятелно електрозахранване на ВАР-вана, оптичен кабел от ВАР-вана до централната линия на игралното поле, където ще бъде монитора; табло за захранване на монитора и другото е вишките, на които са камерите".

"Някои клубове като Царско село и Черно море (Варна), стадион "Oгоста" в Монтана трябва да вдигнат височината на платформите, докато вчера е направена проверка на Арда (Кърджали). Стадион Арда Арена е напълно готов за лицензирането. Вчера по време на срещата с Ботев (Враца) се обадиха, за да проверим как се вижда от камерите. Мога да кажа, че се вижда прекрасно. Повечето стадиони, които имат високи трибуни, няма да имат проблем, допълни Петър Петров.