Сърбия направи страхотен мач и се добра до равенството 2:2 у дома срещу фаворита в Група А Португалия. Гостите приключиха първото полувреме с прекрасен аванс от 2:0 след голове на Диого Жота (11, 36).

След почивката обаче “орлите” показаха непримиримия си дух и след попадения на Александър Митрович (46) и Филип Костич (60) стигнаха до точката.

Домакините имаха и още няколко изгодни положения, но като цяло равният резултат бе реален. В добавеното време на срещата Никола Миленкович бе изгонен с директен червен картон заради грубо нарушение на защитника срещу Данило.

Много слаб мач за Португалия направи суперзвездата на тима Кристиано Роналдо. Нападателят се отчете с няколко пропуска и вече в четвърти пореден мач няма гол за Португалия - с Франция (0:1), Хърватия (3:2) и Азербайджан (1:0).

За последно CR7 се разписа при разгрома със 7:0 над Андора, като вкара шестия гол в срещата. И въпреки това в 94-та минута на мача Роналдо си помисли, че е вкарал гол. Главният рефер обаче не реагира, а нападателят бе бесен.

Така двата отбора остават на върха в класирането с по 4 точки след първите си два мача. Във вторник португалците гостуват в Люксембург, а сърбите в Азербайджан.

Португалците започнаха много силно срещата и смълчаха домакините си още в 11-та минута. Бернардо Силва центрира прекрасно от крилото и намери на далечната греда Диого Жота. Нападателят на Ливърпул успя да засече добре топката с глава и да даде аванс на тима си - 1:0.

По-добрата игра на гостите продължи и в 36-та минута авансът им бе удвоен. Диого Жота вкара втория си гол в мача и отново с глава. Нисичкият нападател показа страхотно движение без топка в наказателното поле след прецизно центриране от Седрик Соареш от дясното крило и отблизо засече отново с глава за 2:0.

До края на първата част най-интересното положение бе отново пред вратата на сърбите, след като Кристиано Роналдо получи възможност да стреля от свободен удар, но прати топката над вратата.

На почивката треньорът на домакините Драган Стойкович пусна в игра Неманя Радонич на мястото на намиращия се в добра форма нападател на Фиорентина Душан Влахович и това даде почти мигновен резултат. Сърбия намали резултата още в 46-та минута, след като крилото на Херта центрира от дясното крило, а Александър Митрович изпревари Фонте и Данило, за да забоде с глава топката в мрежата - 1:2.

Добрите изяви на сърбите продължиха и в 55-та минута Душан Тадич като по чудо не изравни. Звездата на Аякс намери изящно топката от воле извън наказателното поле, но стражът на гостите изби.

Малко след това Сърбия изравни. В 60-та минута домакините организираха светкавична контраатака, при която Радонич направи нов решителен пас. Крилото изведе Филип Костич сам срещу Лопеш и той хладнокръвно плъзна топката около стража на гостите за 2:2.

До края сърбите опитаха да стигнат дори до пълен обрат. Португалците пък пробваха след удари на Кристиано Роналдо да вкарат трети гол, но голямата звезда на иберийците бе далеч от познатата си форма. 75-та минута Кристиано бе изведен зад защитата, но нескопосано се размина с топката на метри от вратата. Освен това нападателят на Ювентус бе и в засада. След това пък стреля от границата на наказателното поле, но безкрайно неточно.

Последните минути на мача бяха особено драматично. Първо в 90-та Никола Миленкович бе изгонен с директен червен картон заради грубо нарушение срещу Данило. В третата минута на добавеното време Роналдо най-накрая бе близо до гол, но такъв не бе зачетен. Нападателят получи хубаво подаване отляво, Дмитрович увисна и Кристиано успя да насочи топката към вратата. Стефан Митрович се хвърли на шпагат и успя да избие около голлинията. Роналдо вдигна победоносно ръце, но главният рефер не реагира.

Телевизионните повторения не успяха да убедят, че топката не е минала с цялата си обиколка голлинията. Кристиано бе бесен и с реакциите си даде да се разбере, че съвсем не е доволен от решението. Нападателят стигна още по-далеч, като захвърли капитанската си лента на тревата. В крайна сметка двата отбора не излъчиха победител и двубоят завърши 2:2.

Сърбия - Португалия 2:2
0:1 Диого Жота 11’
0:2 Диого Жота 36’
1:2 Александър Митрович 46’
2:2 Филип Костич 60’

Сърбия: Дмитрович, Миленкович, С. Митрович, Павлович, Костич (72 - Ристич), Гудел, Милинкович-Савич, Лазович (46 - Максимович), Тадич (82 - Джуричич), Влахович (46 - Радонич), Митрович (87 - Йович)

Португалия: Лопеш, Соареш, Фонте, Диаш, Кансело (72 - Мендеш), Данило, Оливейра (72 - Ренато), Фернандеш (90 - Палиня), Б. Силва, Жота (85 - Феликс), Роналдо