Европейските първенства, които представляват професионалните турнир в Европа, се обявиха против плановете на ФИФА за провеждане на Световно първенство на всеки две години. В сряда президентът на Международната футболна централа Джани Инфантино заяви, че промяната ще сложи край на „много мачове без значение“.

Европейските първенства, чийто Борд на директори включва членове на Ла Лига, Висшата лига, Бундеслигата, Лига 1 и Серия А, се срещна във вторник. В този случай, Първенствата твърдо и единодушно се обявяват против предложения за организирането на Световно първенство на всеки две години. Първенствата ще работят заедно с други собственици, за да предотвратят футболните управляващи звена да вземат решения, които ще навредят на домашния футбол, който е основата на нашата индустрия и от най-голяма важност за клубовете, играчите и феновете в Европа и света“, се казва в изявление на групата, цитирано от БГНЕС.

По-рано тази седмица, президентът на УЕФА Александър Чеферин предупреди, че евентуалното провеждане на Мондиал на всеки две години ще обезцени турнира. Феновете по света също изразиха подкрепата си в запазването на настоящето статукво.

„По-голямата част от феновете са против провеждането на Световно първенство на всеки две години и ако ФИФА бе потърсила нашето мнение по въпроса, щеше да знае, че случаят е такъв. Защо да изоставяме почти вековна традиция без доказателства, че ще подобри глобалната игра“, заявиха 58 национални фенски организации в шестте футболни конфедерации в съвместно изявление във вторник.