Ливърпул отново е на финал в Шампионската лига след драматичен обрат и победа над Виляреал с 3:2 на испанска земя. Червените бяха спечелили първата среща с 2:0, но в Испания потрепериха сериозно. 

Жълтата подводница бе на прага на сензацията, след като до почивката заличи изоставането си и водеше с 2:0. Червените бяха шокирани и играеха неочаквано слабо. 

След паузата обаче, мърсисайдци показаха класата си и с 3 гола за 12-13 минути стигнаха до обрат, а с това и до 10-ия си финал в надпреварата. За трети път през последните 5 сезона хората на Юрген Клоп ще спорят за трофея, след като през 2018-а го загубиха, а през 2019-а спечелиха. 

В състава на домакините голямата новина бе завръщането на Жерард Морено, който пропусна първата среща заради разтежение. Арно Данжума липсваше, както и Самуел Чуквуезе, вместо когото стартира Буле Диа. За Червените промените бяха цели 5 от успеха над Нюкасъл. Салах, Александър-Арнолд, Конате, Фабиньо и Тиаго започнаха. 

Началото за испанците бе перфектно. Още в 3-ата минута Еступинян центрира опасно отляво, Капу засече на далечната греда, като не стана ясно дали не опита удар, но се получи идеален пас пред вратата, където Диа нямаше как да пропусне. Мечтан старт за Виляреал! 

Това стресна гостите. В 11-ата минута Робъртсън изпълни ниско свободен удар, а Жота стреля твърде неточно. Последва изстрел покрай гредата на Алисон от Парехо. В 16-ата минута Жерард засече на далечната греда, а след това топката рикошира в Робъртсън и попадна в Кейта. 

В 23-ата минута гостите стигнаха до добра ситуация. Салах се измъкна отдясно зад защитата и подаде към Жота, който не си поведе по най-добрия начин. Албиол го настигна и притисна, а и Рули излезе съобразително. След това вратарят сложи ръка върху топката, а Салах му я изби и стреля неточно, но реферът бе сигнализирал за нарушение на египтянина. 

В следващите минути Ливърпул продължаваше да изпитва трудности и в 35-ата гостите все още нямаха точен изстрел към вратата. В 37-ата минута гостите изтръпнаха. Кейта сбърка една топка и Морено изведе Ло Селсо сам срещу Алисон. Халфът чукна леко топката, но в тялото на бразилеца, след което падна. 

Реферът показа, че дузпа няма, което бе потвърдено и от ВАР. На повторенията обаче се видя, че стражът може би закача и крака на съперника, който остана на земята известно време. Гостите обаче оцеляха. 

В 41-ата минута обаче, нямаше какво да ги спаси. Хубав диагонален пас изведе Капу отдясно, той успя да се освободи, центрари отлично и Франсес Коклен засече с глава за 2:0. Феновете на Виляреал полудяха, а Ливърпул бе в шок! 

Малко след това Червените получиха възможност. Салах се освободи отдясно и центрира, а вратарят изби към Жота. Португалецът овладя и стреля силно, но защитник блокира изстрела. Така паузата дойде при 2:0 и равенство в общия резултат. 

На почивката Юрген Клоп пусна Луис Диас на мястото на Диого Жота и гостите заиграха много по-добре. В 55-ата минута Александър-Арнолд стреля отдалеч, получи се рикошет в Коклен и топката се отби от напречната греда. Малко след това Диас опита атрактивен ножичен изстрел от въздуха, но не намери добре топката. Темпото също се вдигна и логичното се случи. 

В 62-ата минута Фабиньо размени пасове със Салах, оказа се отдясно в наказателното поле и стреля ниско и силно в близкия ъгъл. Вратарят не се намеси добре, като топката премина през краката му и след рикошет в левия се оказа в мрежата. Ливърпул отново имаше предимство. 

Това определено успокои мърсисайдци. В 66-ата минута Диас се освободи отляво и потърси далечния ъгъл, но след рикошет топката премина встрани и домакините оцеляха. Не обаче и минута по-късно. 

Александър-Алнолд получи свободен отдясно, центрира и непокритият Луис Диас отново намери път през краката на Рули, за да направи 2:2 след удар с глава. Всичко изглеждаше ясно, а в 74-ата минута и обратът бе факт. 

Целият тим на домакините бе в половината на противника, когато топката бе загубена и веднага последва пас към Мане. Той изпревари излезлия напред вратар, след това се справи и с шпагата на Фойт, за да вкара на празна врата 15-ия си гол в елиминациите на турнира. 

В 80-ата минута току-що влезлият Къртис Джоунс пропусна да вкара и 4-и гол, стреляйки в краката на плонжиралия Рули. Домакините пък се изнервиха и първо Пау Торес опита да пребие Мане, а след това Капу си изпроси втори жълт картон след грубо действие срещу Джоунс и бе изгонен. 

Гостите пропуснаха да вкарат и още попадения в последните минути, но така или иначе са на финал, който може отново да бъде изцяло английски, ако в сряда вечерта Манчестър Сити елиминира Реал Мадрид. Въпреки отпадането си пък Виляреал може да се гордее от своето представяне. 

Виляреал – Ливърпул    2:3 (Ливърпул е на финал след общ резултат 5:2)

1:0    Диа 3
2:0    Коклен 41
2:1    Фабиньо 62
2:2    Диас 67
2:3    Мане 74

Виляреал: Рули, Фойт, Албиол (79 Орие), Пау Торес, Еступинян (79 Тригерос), Коклен (68 Педраса), Ло Селсо, Капу, Парехо, Жерард Морено (68 Чуквуезе), Диа (79 Алкасер)
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън (79 Цимикас), Кейта (79 Хендерсън), Фабиньо (84 Милнър), Тиаго (80 Джоунс), Салах, Мане, Жота (46 Диас)