След още един драматичен обрат, Манчестър Сити спечели 8-ата си титла на Англия. Гражданите надвиха Астън Вила с 3:2, макар да губеха с 0:2 до 75-ата минута в мач от последния 38-и кръг. 

Два гола на резервата Илкай Гюндоган подпечатаха успеха и хвърлиха разтрепераните фенове в екстаз. В класирането Небесносините приключиха с 93 точки, срещу 92 за Червените от Мърсисайд. 

Триумфът е 6-и в ерата на Висшата лига и 4-и през последните 5 сезона след 2018, 2019 и 2021. Единствено през 2020-а радостта бе за Ливърпул. Този път победата бе почти толкова драматична, колкото и онази през 2012-а. 

В състава на Ман Сити Джон Стоунс започна вместо Кайл Уокър, а триото в предни позиции включваше Риад Марез, Габриел Жезус и Фил Фодън. За Вила Оли Уоткинс водеше нападението, а Коутиньо и Буендиа бяха зад него.   
 
Домакините започнаха с натиск, а първият удар бе на Кансело в 5-ата минута, но той бе блокиран от Чеймбърс. По това време обаче феновете на Сити бяха доволни, защото Вълците бяха повели срещу Ливърпул.  
 
В 9-ата минута вратарят на Вила Робин Олсен едва не шокира своя отбор, след като бе притиснат от Жезус при едно изчистване, топката се отби в бразилеца, но премина покрай вратата и бирмингамци оцеляха.  
 
Вила отговори с центриране на Уоткинс, а Коутиньо успя да засече, но топката след  това бе избита в корнер, който не донесе нищо. Гражданите продължиха да имат инициативата и Марез подаде опасно пред вратата след комбинация с Кансело и Фодън, но Лука Дин успя да избие.  
 
След напрежение пред Едерсон в средата на полувремето и избиване от вратаря, Де Бройне напредна, след това топката мина през Жезус, за да стигне до Фодън, който стреля по земя, но покрай вратата.  

Последваха възможности пред Кансело и Жезус, но гостите пак оцеляха. Малко след това бразилецът нахлу в наказателното поле, но прати топката покрай вратата. Нападателят имаше защо да е разочарован от себе си. 

Чеймбърс изчисти при друга опасна ситуация, за да се стигне до шокиращия момент за домакините. В 37-ата минута Вила контраатакува, Дин се измъкна отляво и достави перфектна топка пред вратата, където Кеш засече с глава и даде предимство на гостите. Надеждите за Ливърпул се върнаха. 

До почивката Сити изпадна в паника и в 42-ата минута Фернандиньо върна лошо към Едерсон, а след това събори Уоткинс, но Майкъл Оливър не отсъди нищо. Малко след това Уоткинс получи възможност, след като избяга зад защитата, но се забами и Едерсон и Лапорт го спряха. Вила обаче водеше след първите 45 минути. 

На старта втората част Гуардиола извади Фернандиньо и пусна Зинченко, а Стоунс мина в центъра на защитата. Домакините вдигнаха оборотите и се впуснаха в атака. В 51-ата минута Жезус пропусна от чиста позиция, след като от няколко метра стреля над вратата. Сериозен пропуск наистина! 

Минутите минаваха, а домакините така и не можеха да вкарат и феновете им бяха на нокти. Вила се защитаваше спокойно и играчите на тима не пропускаха възможност да печелят време при всяка възможност. 

Немислимото стана факт в 69-ата минута, когато Вила вкара отново! Коутиньо елиминира Лапорт с отличен финт, след което прати топката в далечния ъгъл. Феновете на „Етихад“ не можеха да повярват. Ливърпул бе на гол от титлата! 

Това съвсем стресна домакините, които се нуждаеха от ново чудо като онова през 2012-а, за да вземат победата. Удари на Фодън и Де Бройне не бяха точни и пропуските продължаваха. 

Все пак в 76-ата минута надеждата се върна. Стърлинг центрира и Гюндоган засече с глава, за да намали дефицита наполовина. До края имаше и достатъчно време за още голове. 

Немислимото до скоро стана факт почти веднага. В 78-ата минута топката стигна до Родри на границата на наказателното поле и с отличен изстрел той не сбърка. 2:2 и титлата отново бе близо! 

И тя бе осигурена в 81-ата минута с още един невероятен обрат! Де Бройне проби в наказателното поле и даде отлична топка, която просто трябваше да бъде пратена във вратата. Гюндоган бе на точното място, за да се превърне окончателно в герой! До края нямаше нова драма. Титлата  отново бе за Ман Сити! 

Манчестър Сити – Астън Вила    3:2

0:1    Кеш 37
0:2    Коутиньо 69
1:2    Гундоган 76
2:2    Родри 78
3:2    Гюндоган 81
 
Манчестър Сити: Едерсон, Стоунс, Фернандиньо (46 Зинченко), Лапорт, Кансело, Родри, Де Бройне, Бернардо Силва (68 Гюндоган), Марез (58 Стърлинг), Жезус, Фодън 
Астън Вила: Олсен, Кеш, Чеймбърс, Мингс, Дин, Луис, Макгин, Рамзи (83 Ингс), Буендиа (86 Йънг), Коутиньо (72 Накамба), Уоткинс