Франция продължава слабото си представяне в Лигата на нациите, след като тази вечер загуби с 0:1 у дома от Хърватия. Единствения гол на “Стад дьо Франс” реализира Лука Модрич от дузпа в 5-та минута.

Така тимът на Дидие Дешан продължава без нито една победа в 4-те си мача дотук в 1-ва група на Лига А. Така настоящият носител на трофея няма да има възможност да го защитават. Нещо повече - световният шампион е сериозно заплашен от изпадане в Лига Б на надпреварата.

За момента французите са на последното място в групата с едва 2 точки. Лидер е Дания с 9, който тази вечер победи с 2:0 у дома Австрия. Хърватите са втори със 7 точки, а австрийците са на третата позиция с 4. В последните си два мача от турнира Франция е домакин на Австрия на 22 септември, а три дни по-късно гостува на Дания.

Хърватия започна много добре срещата и още в 5-та минута поведе в резултата. Лука Модрич реализира от дузпа, въпреки че Людовик Менян докосна топката. По-интересното в случая бе нарушението за дузпата, която бе леко пресилена. Анте Будимир падна в наказателното поле след досег до Ибрахима Конате. Реферът прегледа ситуацията с ВАР и посочи бялата точка.

До края на полувремето Франция се опита да контролира нещата, а в 7-та минута изстрел на Мбапе не порази целта. Хърватите обаче добре владееха топката и с находчиви действия в защита и в средата на терена устояваха на атаките на домакините. Будимир пък дебнеше от засада и изскачаше два пъти на стрелкови позиции, но не успя да отбележи.

След почивката момчетата на Дидие Дешан вдигнаха оборотите. В 55-та минута далечен удар на Мбапе като по чуди не завърши във вратата. Малко след това Мбапе бе изведен от Нкунку сам срещу Ивушич, но от малък ъгъл не успя да преодолее вратаря на гостите.

В 67-та минута Люка Дин падна в наказателното поле на Хърватия, искайки дузпа. Реферът обаче бе категоричен, че няма причини да посочва бялата точка.  Хората на Златко Далич пък изчакваха търпеливо своите шансове, но Йосип Брекало пропусна от изгодна позиция, а шут на резервата Ловро Майер бе отразен от Менян.

В добавеното време на срещата Йосип Шутало бе на път да си отбележи автогол, след като прати топката с глава към собствената си врата застрашително. Ивушич обаче внимаваше и отрази. В следващата атака и Конате опита да реализира след удар с глава, но прати топката покрай вратата.

Франция - Хърватия 0:1
0:1 Лука Модрич 5’-д

Франция: Менян, Кунде (46 - Павар), Конате, Кимпембе, Дин, Камара (46 - Чуамени), Гендузи (80 - Гризман), Рабио, Нкунку (72 - Коман), Мбапе, Бензема

Хърватия: Ивушич, Юранович, Шутало, Ерлич, Станишич, Брозович, Ковачич (90 - Сушич), Модрич, Пашалич, Брекало (72 - Влашич), Будимир (72 - Крамарич)