С 3 гола през второто полувреме, Англия срази Уелс с 3:0 и спечели категорично битката за Британия на световното първенство в Катар. 

Тимът на Гарет Саутгейт имаше предимстно през цялото време, което матеариализира с три попадения. Маркъс Рашфорд се разписа на два пъти, а Фил Фодън също вкара. 

Триумфът подпечата първото място на Трите Лъва в група В със 7 точки и им осигури 1/8финал срещу Сенегал. Драконите приключиха надпреварата само с точка в актива си, като това бе най-слабият им мач и те определено не показаха, че могат да спечелят подобен двубой. 

Съставите и на двата отбора бяха много интересни. Промените за Уелс бяха 3, като в състава влязоха Дани Уорд, Джо Алън и Дан Джеймс. Гарет Бейл и Аарън Рамзи очаквато започнаха. Гарет Саутгейт направи цели 4 промени, като най-значимите бяха включването на Фил Фодън и Маркъс Рашфорд в нападение. Кайл Уокър замени Киърън Трипиър на десния фланг на защитата, а Джордън Хендерсън се появи на мястото на Мейсън Маунт. Стърлинг и Сака също не започнаха. 

Началото бе спокойно, като никой от тимовете очаквано не рискуваше. Англичаните владееха повече топката, а Уелс бе добре подреден в своята половина и очакваше момент за контраатака. 

В 10-ата минута Англия бе много близо до попадение. Кейн се дръпна малко по-назад, овладя и даде отличен извеждащ пас към Рашфорд, който остана сам срещу вратаря. Уорд обаче направи отлично спасяване, като бързо тръгна напред и се справи с удара. 

В 15-ата минута Шоу центрира от свободен удар към Магуайър на далечната греда, но уелсците изчистиха. Топката попадна във Фодън на границата на наказателното поле, но той стреля неточно. 

Последваха минути, в които доминацията на Англия бе сериозна, но уелсците се бранеха спокойно, а и на англичаните липсваше малко скорост и острота. Магуайър се изложи с много неточен удар, а Нико Уилямс трябваше да бъде заменен, след като бе ударен с топката в главата при удар на Рашфорд. Фодън стреля над вратата в 38-ата минута. 

Последваха две възможности пред Рашфорд, като първо негов акробатичен опит бе доста неточен, а след това при контра не успя да намери съотборник от обещаваща позиция. В добавеното време на първата част Уорд се справи с лек опит на Стоунс, след което Джо Алън стреля за Драконите, но неточно. Почивката логично дойде при 0:0. 

Интересно бе, че на старта на второто полувреме Гарет Бейл бе заменен от Бренан Джонсън. Звездата на Уелс бе неузнаваем през първата част, но може и да ставаше въпрос за контузия. 

Малко след началото на втората част англичаните нанесоха решаващия си удар и си осигуриха първото място в групата с два гола за минута. Първо Маркъс Рашфорд изпълни отлично пряк свободен удар, пращайки топката в далечния ъгъл. Веднага след подновяванета на играта, той отне от Дейвис, намери Кейн, който достави отлична топка към далечната греда, където Фил Фодън засече отблизо. Уелс беше в нокаут! 

В 56-ата минута Дан Джеймс стреля много опасно, но на сантиметри от далечния ъгъл. Веднага след това Саутгейт направи тройна смяна, като извади Кейн, Уокър и Райс. 

В 68-ата минута всичко приключи. Калвин Филипс даде отличен пас към Рашфорд, който бе набрал скорост, нападателят на Манчестър Юнайтед смени посоката, стреля с левия крак и преодоля Дани Уорд с нисък удар! 3:0 за Англия, след като и вратарят на Уелс определено допусна леко попадение. 

Малко след това Рашфорд бе близо и до хеттрик, но Уорд се справи и отрази изстрела му. Малко след това той бе заменен от Джак Грийлиш и почетен с бурни овации от феновете. Последва пропуск на Фодън, който не успя да вкара след добавка, след като удар  на Белингам бе избит от Уорд. До края Стоунс пропусна да вкара отблизо, но така или иначе победителят бе ясен. 

Уелс – Англия    0:3

0:1     Рашфорд 50
0:2    Фодън 51
0:3    Рашфорд 68

Уелс: Уорд, Уилямс (35 Робъртс), Мефам, Родън, Дейвис (59 Морел), Рамзи, Ампаду, Алън (80 Колуил), Бейл (46 Джонсън), Моор, Джеймс (76 Уилсън)
Англия: Пикфорд, Уокър (57 Александър-Арнолд), Стоунс, Магуайър, Шоу (65 Трипиър), Райс (57 Филипс), Хендерсън, Белингам, Фодън, Кейн (57 Уилсън), Рашфорд (76 Грийлиш)