С доста късметлийски гол Испания излъга Италия с 2:1 в Енсхеде и стигна до финала на Лигата на Нациите, където в неделя ще се изправи срещу Хърватия. 

Двата тима си размениха по един гол в началото и направиха много силно първо полувреме. След паузата темпото спадна, но все пак късметът бе за иберийците, които се добраха до триумфа, но те бяха и по-активни, така че заслужено победиха. 

И в двата състава имаше интересни имена. Родриго Морено стартина за Испания за първи път от 3 години след силното си представяне за Лийдс. Ветеранът Хесус Навас също започна, а Алваро Мората водеше атаката. За Скуадрата Чиро Имобиле започна в нападение вместо Ретеги. Николо Барела, който е спряган за Нюкасъл, също стартира. 

Двубоят започна с минута мълчание в памет на починалия в понеделник Силвио Берлускони, след което екшънът бе сериозен, защото Ла Фурия вкара още в 3-ата минута. Бонучи не се ориентира и почти загуби на границата на наказателното поле, след като преди това взе топката от вратаря на своя отбор. Секунди след това обаче той все пак допусна Йереми Пино да му открадне и след това нападателят спокойно вкара топката в далечния ъгъл. 

Италианците обаче бързо изравниха. Льо Норман отби с ръка в наказателното поле след удар от въздуха на Дзаниоло, а дузпата бе превърната в гол от Чиро Имобиле, който изпълни, въпреки че Жоржиньо бе на терена. 

В средата на полувремето гол на Фратези бе отменен заради тънка засада след намесата на ВАР, а двубоят остана двуостър. Донарума се справи с удар на Мората, а Толой стреля опасно над целта. Иберийците завършиха по-силно полувремето, но паузата дойде при равенстно 1:1.  

Второто полувреме започна със сериозен пропуск на Мората, който от чиста позиция не намери целта. Родри също не бе точен, след което Фратези накара Симон да се намесва решаващо в 65-ата минута. 

Впоследствие темпото поспадна и сякаш и двата тима започнаха да чакат продълженията. В 88-ата минута обаче героят за Ман Сити от Шампионската лига Родри, който влезе от пейката, стреля отдалеч, получи се двоен рикошет в двама италианци и останал сам пред вратата влезлият от пейката Хоселу донесе успеха на Испания. Това бе трето попадение за него с националния екип в 3 мача, а както и през 2021-а на същия етап иберийците успяха да надвият Скуадрата и да стигнат до финала, който тогава загубиха от Франция. 

Испания – Италия    2:1

1:0    Пино 3
1:1    Имобиле 10 дузпа
2:1    Хоселу 88

Испания: Симон, Навас, Льо Норман, Лапорт, Алба, Мерино (74 Фабиан Руис), Родри, Гави (68 Каналес), Родриго Морено (46 Асенсио), Пино (74 Фати), Мората (84 Хоселу)
Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бонучи (46 Дармиан), Ачерби, Толой, Спинацола (46 ДиМарко), Фратези (76 Верати), Барела, Жоржиньо (61 Кристанте), Дзаниоло, Имобиле (60 Киеза)