Арсенал оцеля в ожесточено лондонско дерби срещу Тотнъм и спечели с 3-2 като гост, като така запази аванса си на върха във Висшата лига. Двата отбора си разделиха по едно полувреме. През първата част футболистите на Артета изнесоха истински рецитал и поведоха с 0-3 след автогол на Хойберг и голове на Сака и Хавертц, но през второто полувреме се отпуснаха и трябваше да треперят, след като Тотнъм отбеляза два гола чрез Ромеро и Сон от дузпа. 


В 11-ата минута дойде първата удобна възможност за стрелба към една от двете врати, но Мартин Йодегор стреля в стената от пряк свободен удар. Минута по-късно шпорите отвърнаха с удар на Джеймс Мадисън който обаче мина високо над вратата. Събитията продължиха да се развиват на високи обороти и в 15-ата минута след центриране от корнер Арсенал поведе, когато Пиер-Емил Хойберг не се ориентира добре и си отбеляза автогол за 0-1. Тотнъм можеше да изравни само четири минути по-късно, но удар на включилия се при ъглов удар Ромеро мина на сантиметри от гредата.  Аржентинецът продължи да тормози защитата на Арсенал и след центриране на Мадисън видя как ударът му с глава среща страничната греда. 


В 22-ата минута рикошет след далечен удар позволи на Ван де Веен да овладее и да разстреля Давид Рая за 1-1. След преразглеждане от ВАР арбитрите бе отсъдена засада, която попари ентусиазма на феновете не домакините.  Така, вместо изравнили резултата, пет минути по-късно "шпорите" се оказаха губещи с два гол. Букайо Сака бе изведен по десния фланг, смени добре посоката в наказателното поле и с диагонален удар удвои аванса на Арсенал. Пълният нокаут за Тотнъм дойде в 38-ата минута, когато отново Сака центрира добре от корнер и Кай Хавертц отблизо нямаше проблем да вкара за 0-3, поставяйки твърде много въпроси пред  Анге Постекоглу на почивката. 


През втората част отново защитникът Ромеро бе в центъра на екшъна, когато като по чудо не уцели вратата с глава при лошо излизане на вратаря Рая.  В ответната атака Арсенал имаше шанс и за четвърти гол, но ударът на Букайо Сака бе избит от Викарио в корнер. В 64-ата минута Тотнъм се върна в мача, когато Давид Райа направи огромна глупост и подари топката на Кристиан Ромеро, който нямаше как да сбърка, намалявайки на 1-3.

В 86-ата минута след преглед с ВАР, съдията Оливър отсъди дузпа за Тотнъм. От бялата точка капитанът на "шпорите" Хюн Мин Сон нямаше проблеми и даде надежди на своя отбор. До края на двубоя хората на Постекоглу хвърлиха всички сили в атака, но стигнаха единствено до няколко центрирания и разбърквания пред вратата на Рая и трите точки отидоха в сметката на вечния враг Арсенал.

"Топчиите" събират 80 точки на върха в класирането и имат четири аванс пред Манчестър Сити, който гостува на Нотингам в този кръг. Тотнъм има 60 на петата позиция и два мача по-малко от четвъртия Астън Вила, който е с 67 пункта в борбата между двата отбора за място в Шампионска лига.