Дъжд от автоголове, невиждан досега - в това се превърна Евро 2020. А португалците помогнаха най-много засега. В голямото дерби на втория кръг от груповата фаза "мореплавателите" загубиха с 2:4 от Германия, като две от попаденията във вратата им отбелязаха футболисти в червено и зелено.

Рубен Диаш и Рафаел Герейро помогнаха на за успеха на противника в най-резултатния мач на първенството досега, като така бе подобрен и рекордът на европейски първенства. На Евро 2020 видяхме вече пет автогола, а още не сме приключили с мачовете от групите!

Още първият мач на първенството зададе темпото. Автор на дебютния гол на Евро 2020 бе Мерих Демирал, който порази собствената си врата при загубата на Турция с 0:3 от Италия в откриващия двубой на "Олимпико".

След това видяхме и първия автогол, дело на вратар на европейски футболни финали. След удар на Робърт Мак и рикошет в страничната греда топката срещна гърба на Войчех Шчесни и влетя в мрежата му при загубата на неговата Полша с 1:2 от Словакия. Автоголът на Шчесни подобри и друг рекорд - за най-бързия автогол на еврофинали - след само 18 минути.

И така стигнахме до Матс Хумелс, който също се разписа в собствената си врата. Голът му донесе победата на французите с 1:0 над Германия и още в рамките на първото завъртане в груповата фаза предишният рекорд за автоголове на едно европейско първенство бе подобрен - три, постигнат на миналото - Евро 2016, бе изравнен.

Преди пет години във Франция Киърън Кларк от Ирландия, Биркир Севарсон от Исландия и Гарет Макоули от Северна Ирландия объркаха вратите и поразиха своята, вместо тази на съперника.

В двубоя на Португалия срещу Германия видяхме първия случай с два автогола в един мач на еврофинали. А Бундестима вече не само си вкара, но и се облагодетелства от (цели два) автоголове, което също се случва за първи път на европейски първенства.

Ако влизаха в класацията, автоголовете щяха да са водещ реализатор на турнира до момента с пет попадения, следвани от Кристиано Роналдо и Патрик Шик с по три, отбелязва webcafe.bg.

Рекордът за автоголове на европейски футболни финали вече е в историята. Трябва обаче и да се отбележи, че това е първото европейско с 24 отбора, което прави много по-възможно да виждаме подобни изпълнения.

Все още обаче сме далеч от рекорда на световни първенства, който бе поставен в Русия през 2018-а - цели 12. Ще видим до края на турнира дали отборите "ще се постараят" да го достигнат.