Украйна стигна 1/4финалите на УЕФА Евро 2020, след  като в драматичен сблъсък на „Хемпдън Парк“ в Глазгоу надви Швеция с 2:1 след продължения. 

Олександър Зинченко бе героят с гол и асистенция, а победният гол за украинците падна в 121-ата минута, точно когато изглеждаше, че ще се стигне до дузпи. 

Преди това двата тима си размениха по един гол през първото полувреме и имаха своите възможности. Шведите удариха 2 греди, а украинците една преди да стигнат до успеха в самия край, в които вече имаха и числено предимство. 

Това е най-големият успех за украинците от световното през 2006-а, когато също стигнаха до 1/4финалите. Сега те ще срещнат Англия в следващата фаза. 

За скандинавците Деян Кулушевски стартира след двете си асистенции срещу Полша. Андрий Шевченко пък направи 2 промени от загубата срещу Австрия, залагайки на Тарас Степаненко и Серхий Кривцов на местата на Виталий Миколенко и Руслан Малиновски. 

Шведите взеха инициативата в първите минути и действията се развиваха в половината на Украйна, но без сериозни положения. В 7-ата минута Кулушевски опита удар, който бе блокиран, а последвалият корнер не донесе нищо. 

Първото чисто положение обаче бе за украинците. В 11-ата минута Ярмоленко получи в наказателното поле и намери Яремчук, който стреля, но Робин Олсен успя да избие. 

Играчите на Андрий Шевченко изравниха играта и действията се водеха предимно в средната зона. Все пак в 18-ата минута Кулушевски центрира, но Форсберг не успя да насочи към вратата, а малко след това Исак остана на добра позиция, но прати топката покрай вратата. 

В следващите минути добри ситуации нямаше, преди в 27-ата Украйна да удари! Ярмоленко получи в наказателното поле и подаде с външен фалц наляво, където Олександър Зинченко стреля мощно по диагонала и даде аванс на отбора си. Страхотен гол! 

Шведите опитаха веднага да отговорят и Себастиан Ларсон опита да изненада Бушчав от пряк свободен удар, но стражът се справи и изби в корнер. В 32-ата минута пък Ярмоленко получи нова възможност, но прати топката над гредата. 

Шведите изглеждаха объркани и не успяваха да стигнат до опасни ситуации, въпреки че опитаха да натиснат. В 41-ата минута Кулушевски бе блокиран в наказателното поле и се надяваше да получи дузпа, но щеше да бъде пресилено подобно отсъждане, така че Даниеле Орсато очаквано подмина положението. 

В 43-ата минута обаче, скандинавците изравниха и това бе много важен гол. Талисманът Емил Форсберг получи пред наказателното поле, веднага стреля, а след рикошет в Забарни вратарят Бушчан нямаше какво да направи и така почивката дойде при 1:1. Това бе 4-ият гол на нападателя в турнира. 

Второто полувреме започна равностойно, като шведите опитваха да имат инициативата. В 54-ата минута Ларсон стреля остро по земя, но покрай вратата. В 55-ата украинците атакуваха опасно, Ярмоленко намери Сидорчук, който стреля опасно към близкия ъгъл, но топката се отби от външната страна на гредата. 

Само минута по-късно късметът обърна гръб и на Швеция. Исак изведе Форсберг, който потърси далечния ъгъл с хубав удар, но и за нещастие на шведите топката се отби в рамката. 

Двубоят продължи да бъде динамичен и в 63-ата минута Сидорчук бе намерен в наказателното поле и опита прехвърлящо подаване, но Олсен улови. В 66-ата минута след отбит корнер Кулушевски овладя, рязко смени посоката и стреля, но Бушчан спаси. Секунди след това при контра за Украйна Ярмоленко опита късмета си, но без да създаде проблеми на Олсен, който лесно спаси. 

В 69-ата минута Форсберг удари още една греда. Нападателят получи вляво, размина няколко съперници и стреля мощно, но топката срещна напречната греда. Отново малшанс за скандинавците, които продължиха да доминират, но украинците бяха добре подредени. 

С напредване на времето обаче съперниците заложиха очаквано предимно на действия на сигурно и така двубоят се насочи към продължения. Все пак в 89-ата минута Екдал  добре изведе Кулушевски зад защитата, но той се позабави при удара и бе блокиран, а последвалият корнер не донесе нищо. Така логично мачът влезе в продължения. 

И двата тима действаха предпазливо в добавения половин час преди в 99-ата минута украиците да получат числено предимство. Даниелсон влезе остро срещу Беседин и макар и да игра с топката, действа доста твърдо опасно. Първоначално реферът му показа жълт картон, но след това прегледа отново положението и го промени на червен. Решението бе правилно. 

Пострадалият Беседин бе заменен, а украинците опитаха натиск, но им липсваше острота, а и шведите се защитаваха добре. В самия край на първото продължение Форсберг получи шанс да стреля, но не намери добре топката и я прати над гредата. 

Във второто продължение численото предимство на Украйна не донесе нищо, въпреки че хората на Шевченко владееха повече топката. Малиновски стреля, но неточно. 

Мачът вървеше към дузпи, когато в 121-ата минута украинците удариха. Зинченко достави отлична топка от фланга и резервата Артьом Довбюк засече с глава, за да осигури скъпоценния триумф за Украйна! 

Швеция – Украйна    1:2 (прод)

0:1 Зинченко 27
1:1 Форсберг 43
1:2 Довбюк 121

Швеция: Олсен, Лустиг (83 Крафт), Линдельоф, Даниелсон, Аугустинсон (83 Бенгтсон), Ларсон (97 Клаесон), Екдал, Олсон (101 Хеландер), Форсберг, Кулушевски (97 Куайсон), Исак (97 Берг)
Украйна: Бушчан, Караваев, Кривцов, Забарни, Матвийенко, Шапаренко (61 Малиновски), Степаненко (95 Макаренко), Сидорчук (117 Безус), Ярмоленко (106 Довбюк), Яремчук (91 Беседин, 102 Циганков), Зинченко