Приказката за Дания продължава и тимът вече на полуфинал на Евро 2020! В Баку Червения динамит отново избухна, за да победи Чехия с 2:1 и да стигне до „Уембли”, където чака победителя от сблъсъка Англия – Украйна. 

В мач с много положения, датчаните се оказаха по-ефективни в атака и така регистрираха най-силното си представяне на еврофинали от 1992-а година, когато спечелиха титлата. Освен това те си отмъстиха на чехите за двете поражения от този съперник на европейско първенство през 2000 и 2004. 

Ранен гол постави Дания на пътя на победата, а малко преди почивката те удвоиха аванса си. Чехите успяха да върнат едно попадение скоро след паузата, но не и да изравнят. Макар и да отпаднаха обаче, те се представиха повече от достойно. 

За чехите имаше само една промяна от победата над Лалетата, като Ян Боржил замени Павел Кадержабек в защитата. Датчаните пък стартираха със същите 11, които сразиха Уелс с 4:0 на 1/8финала. Юсуф Поулсен се завърна на пейката след контузия. 

Началото бе спокойно с предпазливи действия от съперниците преди датчаните да ударят още при първата опасност. Тимът спечели корнер, а след неговото изпълнение от Стригер Ларсен Томас Дилейни остана непокрит и засече с глава от 10-11 метра, за да даде аванс на отбора си! Много лоши действия в защита за чехите, но това бе отличен старт за Червения динамит!

Това стъписа чехите и датчаните започнаха да доминират. Чехите обаче бързо се окопитиха и в 12-ата минута Патрик Шик проби отдясно, отвори си позиция за удар с левия крак, но Кристенсен изби в корнер, който не донесе нищо. 

Веднага след това обаче, Дамсгор се измъкна зад защитата на чехите, но не успя да отправи добър удар и Вацлик се намеси. Чешките футболистите обаче отговориха с неточен шут от въздуха на Шевчик преди Дилейни да пропусне от добра позиция. Мачът определено се отвори и темпото се вдигна. 

В 22-ата минута Шмайхел едва не закопа Дания. Вратарят лошо изчисти топката, като я прати в краката на Масопуст, който напредна и изведе Холеш. Халфът успя да стреля по диагонала, но стражът на датчаните поправи грешката си, като блокира изстрела! 

Чехите опитваха да атакуват повече, но съперникът им бе много добре подреден и организиран. Натискът се засили, но в 34-ата минута датчаните за малко да ударят отново, но вратарят Вацлик изпревари Стригер Ларсен, за да предотврати опасността. Холеш стреля малко след  това точно, но не затрудни Шмайхел. 

Двубоят продължи да бъде интересен и в 38-ата минута при контраатака за Дания Дамсгор получи отдясно, напредна и стреля силно, но Вацлик успя да се намеси. В 42-ата минута обаче, той нямаше какво да направи. 

Маеле получи топка по левия фланг, центрира по феноменален начин с външен фалц пред вратата, където Брайтуайт се размина, но зад гърба му Каспер Долберг засече от въздуха и реализира. Страхотен гол и датчаните уверено гледаха към полуфинала! 

Чешкият селекционер направи 2 смени преди старта на второто полувреме, което започна с точни удари на Кърменчик и Барак, но Шмайхел се справи страхотно и в двете ситуации. Чехите очаквано натиснаха и голът дойде! 

Цоуфал центрира отлично отдясно и голмайсторът Патрик Шик засече по отличен начин, за да насочи топкатав долния десен ъгъл и да направи Шмайхел безпомощен. Чехите заслужено намалиха пасива си, а нападателят се изравни с Кристиано Роналдо по голове в турнира – по 5! 

Много бързо след гола обаче, датчаните реагираха и взеха инициативата, като изнесоха играта по-далеч от вратата си. Затова и за около 15 минути нямаше нищо интересно пред двамата вратари. В 69-ата минута Поулсен напредна и стреля, но Вацлик се намеси спокойно. 

В 72-ата минута чехите стигнаха най-после до нещо по-опасно, след  като Янкто остана свободен отляво в наказателното поле, стреля остро, но Кяер изби в корнер, а и ударът така или не бе точен. В 78-ата минута Поулсен накара Вацлик да се намесва и стражът изби над вратата опасния удар. 

Малко след това и Меле получи възможност да реши всичко, но отново чешкият страж се намеси, за да съхрани интригата. В 6-те добавени минути чехите не успяха да стигнат до нищо опасно и така Дания запази скъпоценния си аванс, за да стигне до полуфиналите. 

Чехия – Дания    1:2

0:1 Дилейни 5
0:2 Долберг 42
1:2 Шик 49

Чехия: Вацлик, Цоуфал, Челюстка (64 Брабец), Калас, Боржил, Холеш (46 Янкто), Соучек, Масопуст (46 Кърменчик), Барак, Шевчик (80 Дарида), Шик (79 Видра)
Дания: Шмайхел, Кристенсен (81 Андерсен), Кяер, Вестергор, Стригер-Ларсен (71 Вас), Хойберг, Дилейни (81 Йенсен), Меле, Брайтуайт, Долберг (59 Поулсен), Дамсгор (60 Норгор)