След 7 дълги и мъчителни години родината на тоталния футбол Нидерландия се завърна на голям форум. „Лалетата“ бяха на прага на шумен провал срещу Украйна, след като изпуснаха преднина от 2:0, но гол в края им осигури трудно 3:2 в Амстердам.

В пореден двубой селекционерът Франк Де Бур остана верен на принципите си да залага на схема 3-5-2, която прелива в 5-3-2. В дните преди мача самолет прелетя над тренировъчната база, развявайки надпис „4-3-3, Франк“. Но и това не промени мнението на бившия национал.

„Играем с петима в защита – анализира легендата Рууд Гулит, цитиран от "Труд". - Това не е нещо, което нидерландците знаят как да правят. Повечето футболисти никога не са играли така. Но Франк (Де Бур) има сериозна причина, защото няма доверие на защитата си. Дори и с Де Лихт и Ван Дайк започваме мачовете от 0:1. Все едно сме захвърлили наследството си с тази схема…“.

В стартовия състав на бившия играч на „Барса“  имаше цели десет дебютанти на голям форум. Изключение е вратарят Мартин Стекеленбург.

Може би именно тази липса на опит в големите мачове бе в основата на двата гола на Украйна за четири минути. За втори път в историята на този турнир отбор неутрализира аванса от два гола за толкова кратко време. Другият беше Югославия срещу Франция през 1960 г (4-2 до 4-4).