Норвегия и Нидерландия завършиха наравно 1:1 в мач от световните квалификации за Катар 2022. Двата отбора остават с по една загуба, която дойде от лидера в група G – Турция (8 т.)

Звездата на скандинавците Ерлинг Холанд откри резултата в 20-ата минута, но още преди почивката Дейви Клаасен (36‘) възстанови равенството.

Футболистите на Луис ван Гаал бяха по-активни през по-голямата част от двубоя и могат да съжаляват, след като не успяха да се възползват от грешната стъпка на Турция срещу Черна гора и да оглавят групата.

Това беше първи мач за селекционера на "лалетата" при третия му престой, който се завърна на поста, след като Франк де Бур бе уволнен заради отпадането на Евро 2020 от Чехия.

В следващия кръг Норвегия (7 т.) гостува на Латвия, докато за Нидерландия (7 т.) предстои домакинство на Черна гора.


Срещата започна на високи обороти, а "лалетата" демонстрираха агресия от самото начало. Футболистите на Луис ван Гаал имаха възможност да нанесат удар още в 5-ата минута. Гакпо засече с глава центриране отдясно и стреля коварно, но Хансен внимаваше и изби в корнер.

Домакините създадоха най-чистото си положение след като измина четвърт час игра. Норвежците организираха светкавична контраатака, на върха на която се озова Ерлинг Холанд, но неговият изстрел бе отразен от противниковия страж.

Още с втората си ситуация пред вратата на Нидерландия, Норвегия излезе напред в резултата. Холанд бе оставен необезпокояван в наказателното поле, пое топката и с техничен удар в долния ляв ъгъл матира Джъстин Бейлоу – 1:0.

Само 120 секунди по-късно Коуди Гакпо можеше да възстанови паритета, но изстрелът му с глава бе блокиран малко пред голлинията.

В 28-ата минута пред Елионуси се откри добра възможност да удвои аванса на скандинавците, но той стреля неточно от чиста позиция.

Вместо това "лалетата" изравниха в 36-ата минута. Вайналдум получи подаване на десния фланг и центрира към наказателното поле, където Дейви Клаасен се пребори и изпрати топката в мрежата – 1:1.

По време на 3-минутното добавено време на първата част Коуди Гакпо на два пъти беше близо до това да се разпише, но опитите му не бяха увенчани с успех.

След почивката Нидерландия отново започна по-активно и в 53-ата минута Ван Дайк стреля с глава след ъглов удар, но кълбото попадна в обсега на Хансен.

Малко след като измина час игра домакините организираха нова бърза контраатака, при която Холанд беше изведен на добра стрелкова позиция, но изстрелът му се отби в страничния стълб.

До края на мача гостите потърсиха победно попадение, но такова все пак не падна и двата отбора си разделиха по една точка.

Норвегия – Нидерландия 1:1

Голмайстори:

1:0 – Холанд 20‘

1:1 – Клаасен 36‘

Норвегия: Хансен, Педерсен (Риерсон – 59‘), Страндберг, Ханче-Олсен, Мелинг, Торсби, Норман (Берг – 68‘), Йодегор, Елионуси, Хауге (Дели – 59‘), Холанд

Нидерландия: Бейлоу, Тимбер (Дъмфрис – 90+2‘), Де Фрай, Ван Дайк, Блинд, Вайналдум, Де Йонг, Клаасен, Бергуис (Мален – 46‘), Гакпо, Депай