Нидерландия заживя в Страната на чудесата. Много критики чу Франк де Бур за слаба игра, но „лалетата“ се класираха на осминафинал с 3 победи от 3 мача и счупиха 86-годишен рекорд. 

За първи път в историята си Нидерландия заби поне два пъти в 10 двубоя поред. Рекордът бе гарантиран с 3:0 над Северна Македония. На стадион „Йохан Кройф“ халфът Джорджино Вайналдум пък удари в земята великия Марко ван Бастен. 

Новото попълнение на „Пари Сен Жермен“ има 25 гола в само 78 мача, въпреки че е халф. Ван Бастен остава в историята с 24 попадения. Вайналдум вкара две от попаденията, а един добави Мемфис Депай.

За последен 122-и път за Северна Македония игра Горан Пандев. Големият нападател, носител на Шампионската лига от 2010 година, обяви край на кариерата си. Страхотен жест направи и съперникът. Пандев получи фланелка на Нидерландия с №122 от Вайналдум. На почти 38 години нападателят дебютира за родината си през 2001-а в световна квалификация срещу Турция.

В интервю за „Труд“ преди три седмици Пандев призна, че не знае дали ще продължи в националния отбор. „Моето пътуване свършва тук – каза сега звездата на „Дженоа“. – Щастлив съм да кажа „Сбогом“ на отбора по този начин. Никога не бих могъл да мечтая за по-хубав край.“

Пандев влезе в историята, вкарвайки първия гол за Северна Македония на еврофинали при 1:2 срещу Австрия. Освен това е и вторият най-възрастен реализатор в историята на европейските първенства.