Северна Македония ще смени екипите си за Евро 2020, след като фенове и звезди на отбора от ранга на Горан Пандев протестираха срещу визията им. Новата екипировка беше представена на 28 май, а фланелка получи дори папа Франциск. От традиционните екипи беше отпаднал националния флаг, а червеното бе по-тъмно.

На екипа бяха изобразени и контурите на балкански рис, диво животно, което живее в западната част на Северна Македония. Екипите бяха в три цвята, като останалите два бяха бяло и черно. Северномакедонските фенове не одобриха екипировката, тъй като много напомняла тази на Албания, където използват същия червен цвят, но вместо рис има контури на орел.

В социалните мрежи тръгна петиция за връщане на старите фланелки, а звездата на тима Горан Пандев качи снимка в социалните мрежи със стария екип, предава Фокус. В крайна сметка от федерацията се съгласиха с протеста на феновете и заявиха, че действително цветът не отговаря на изискванията. От централата изпратиха запитване до УЕФА дали могат да използват старите екипи и обещаха да участват занапред по-активно в дизайна на фланелките.

Снимка: БГНЕС