Хърватия удари Шотландия с 3:1 в Глазгоу и успя да се класира на 1/8 финалите на Евро 2020.

"Шахматистите" събраха 4 точки от срещите си в група "D", което се оказа и достатъчно за следващата фаза на турнира.

Там няма да е Шотландия, тъй като "гайдарите" завършват еврофиналите с едва една точка. От тази група напред продължават още Англия и Чехия.

Головете за Хърватия забиха Влашич (17), Модрич (62) и Перишич (77), точен за шотландците бе Калъм Макгрегър (42).

Интересното е, че "шахматистите" нямаха нито една победа в последните си шест дуела с Шотландия, но тази вечер в Глазгоу бяха по-добри и заслужено си взеха победата.

Всичко най-интересно от срещата по минути можете да видите ТУК


Шотландците започнаха лудо мача и още в самото начало натиснаха сериозно хърватите, които са бяха върнали плътно в защита. В 6-ата минута Джон Макгин получи топката на точката на дузпата и леко я чукна към вратата, но Ливакович майсторски спаси.

Четири минути по-късно "гайдарите"създадоха ново положение. Тогава Че Адамс стреля от дъгата на наказателното поле, топката мина до лявата греда. Така се стигна до 17-ата минута, когато Хърватия вкара с първата си ситуация.

Иван Перишич свали една топка към Никола Влашич, който майсторски я насочи в десния ъгъл на Маршал за 1:0. Последва нов шанс за "шахматистите", но Маршал спаси шут на Лука Модрич.

В 24-ата минута Шотландия бе близо до изравняването, но Линдън Дайкс не успя да преодолее Ливакович. Отговорът на Хърватия бе тупалка на Йосип Юранович, но в аут.

В 42-ата минута Шотландия заслужено изравни. Вида не изчисти добре топката и тя попадна на волето на Калъм Макгрегър, който от границата на наказателното поле вкара за 1:1.

Второто полувреме започна с уникално положение за Хърватия, но Маршал направи страхотно спасяване. След почивката двата отбора се бяха "захапали" здраво в средата на терена.

Така се стигна до 56-ата минута, когато Иван Перишич не успя да вкара, останал сам срещу Маршал, но секунди по-късно бе вдигната и засада.

Три минути по-късно и Шотландия изпусна сериозно положение, като Джон Макгин от близо не намери мрежата на Хърватия. В 62-ата минута Хърватия отново поведе.

Тогава Лука Модрич вкара феноменален гол с външен фалц от границата на наказателното поле за 2:1. В следващите минути "шахматистите" много правилно задържаха топката и не даваха почти никакви шансове на шотландците.

В 74-ата минута резервата Райън Фрейзър се опита да изравни с далечен удар, но в аут. Три минути по-късно Хърватия вкара трети гол и реши всичко в мача.

Иван Перишич се извиси и с глава опъна мрежата на "гайдарите" за 3:1. До края не се случи нищо запомнящо се и така Хърватия е на 1/8 финал на Евро 2020.

Хърватия - Шотландия 3:1

Голмайстори: 

1:0 Влашич (17)
1:1 Калъм Макгрегър (42)
2:1 Лука Модрич (62)
3:1 Иван Перишич (77)

Хърватия: Ливакович - Юранович, Ловрен, Вида, Гвардиол - Ковачич, Брозович - Перишич, Модрич (кап.), Влашич - Петкович

Шотландия: Маршал - Мактоминей, Хенли, Тиърни - О'Донъл, Армстронг, МакГин, МакГрегър, Робъртсън (кап.) - Дайкс, Адамс