Джак Грийлиш е национал едва от миналия септември, но подготвянето му за влизане в игра срещу Шотландия беше достатъчен повод, за да вдигне на крака 20 000 английски привърженици на „Уембли“. Когато стъпи на терена, феновете почти изпаднаха във възторг.

Всеки обича Грийлиш и изглежда той е създаден за сцена като тази. Но причината за този екстаз от запалянковците бе друга. Ставаше дума за Англия и това, което досега им липсваше в нападение. Това е отбор, за който се предполага, че е създаден да играе атакуващо, но досега в този турнир не сме видели нищо. Когато Грийлиш влезе в игра, Трите лъва имаха един точен удар срещу Шотландия, който да се добави към двата при успеха над Хърватска с 1:0. Бройката им не се промени до последния съдийски сигнал – общо 3. Г-н Саутгейт, така няма да стане. Англия няма да спечели Евро 2020 с подобни числа.

Много се говори за Хари Кейн и той отново не беше на себе си. Логично бе сменен четвърт час преди края. Но тук става въпрос за нещо много по-голямо от един играч. Изминаха два мача, а Трите лъва така и не успяват да подходят правилно срещу по-скромни опоненти. Това трябва да се промени.

Със сигурност обаче Кейн трябваше да представлява основната заплаха за Шотландия. Ураганът на Тотнъм има 34 гола в 55 мача с националния отбор, което е изключително постижение. А ако някой от неговия калибър играеше за гайдарите в дебютния сблъсък с Чехия (0:2), то те нямаше да загубят.

Стив Кларк изпрати трима централни защитници, за да има достатъчно тела, които да покрият заплахата, породена от капитана на Англия. Дали са имали достатъчно качество е съвсем друго нещо. Кейн беше тих и срещу Хърватска. Понякога изглежда малко статичен и дори уморен в тези горещи дни.

През първото полувреме той докосна топката само веднъж в наказателното поле на опонента. Освен ранния удар на Джон Стоунс, който се спря в гредата, Трите лъва не сътвориха нищо друго. Кейн е на терена, за да вкарва голове, но едва ли ще го направи, ако Англия не изгради периоди на владение и доминация. Капитанът е критикуван, че се връща дълбоко, но той ще продължи да го прави, ако топката не намира път към него по-нагоре по терена.

Твърде много от играта на Англия бе в средата на терена, а там те няма да наранят никого. Шотландците бяха впечатляващи, добре групирани и затрудняваха съперника да стигне до вратата им. Диамантът на Челси Били Гилмор започна за първи път като титуляр за гайдарите и в крайна сметка бе избран за Играч на мача. Но и тук вината е на домакините, които дори не се опитаха да затруднят вътрешния халф на лондончани.

Саутгейт разполага с добри технически играчи, но футболът не е добър, ако се играе без темпо, без значение колко талантливи са изпълнителите. Понякога в този мач на „Уембли“ Англия беше малко като Манчестър Юнайтед в лош ден. Много таланти зациклили на втора предавка. Време е Саутгейт да дръпне ръчната спирачка и да покаже атакуващия потенциал на отбора. А той е в изобилие. Играчи като Санчо, Рашфорд и Грийлиш бяха резерви. Самото стъпване на терена на последния създаде възторг у феновете. Като нищо с по-експанзивна тактика и футболът на националния отбор да стане по-възторжен.

Йън ЛЕЙДИМЕН, Daily Mail, превод на в-к "Тема спорт"