Полузащитникът на Англия - Букайо Сака, за първи път излезе със становище след пропуснатата решителна дузпа на финала на европейското първенство по футбол в неделя. Редовното време и продълженията завършиха 1:1, а при наказателните удари Италия спечели с 3:2 на Евро 2020. 

„Стоях настрани от социалните мрежи в продължение на няколко дни, за да прекарам време със семейството си и да осмисля събитията, които се случиха в последните няколко дни".

"Това послание не отразява колко съм благодарен за цялата получена любов по време на първенството и чувствам, че съм длъжен да благодаря на всеки един, който ме е подкрепял. За мен беше чест да бъда в състава на Англия, която дава един пример".

"Играчите са като братя вече за цял живот и аз съм благодарен за всичко, което научих от всеки един съперник и човек от щаба. Особено хората от екипа работиха толкова много, за да помогнат на този отбор за първия му финал от 55 години насам".

"Когато видя моето семейство в тълпата на трибуните, разбирам, че те са се жертвали, за да мога аз да бъда там, на терена с националния отбор и това за мен означаваше всичко", пише Букайо Сака в профилите си в социалните мрежи. 

"Не мога да намеря думи, за да пресъздам как бях разочарован от резултата на финала и от моята дузпа. Наистина вярвах, че ние ще спечелим този финал за вас. Съжалявам, че не успяхме да донесем купата в Англия тази година, но обещавам, че ще направим всичко по силите си, за да го направим догодина. Това поколение знае какво е да побеждаваш".

"Моята реакция след края на мача казваше всичко за това каква болка има в мен, но обещавам, че няма да допусна този негатив, който претърпях в неделя, да ме пречупи. На всички, които ме подкрепиха и изпращаха писма до мен и семейството ми, за да ме накарат да вдигна глава, съм безкрайно благодарен. Ето това трябва да бъде футболът. Страст за хората от всички раси, полове и религии, религии и произход- една обща радост да ни обединява. 

"Не искам нито едно дете, нито дори един възрастен човек да получава такива оскърбителни, пълни с омраза съобщения, които аз получих през последната седмица. И такива също получаваха Маркъс и Джейдън. Веднага разбрах каква ненавист ще се излее и печалната истина е, че социалните платформи не правят достатъчно, за да прекъснат или ограничат тези съобщения".

"Расизмът или омразата от какъвто и да е характер, нямат място във футбола или във всяка една друга сфера на обществото. Ако проявяваме доброта един към друг, то ние ще победим. Любовта винаги ще побеждава", се казва в обръщението на Букайо Сака.