Английските национали Букайо Сака, Джейдън Санчо и Маркъс Рашфорд са били подложени на расистки обиди след финала на Евро 2020, информира "Труд". Тримата футболисти не успяха да реализират дузпи срещу Италия, което доведе до загубата на тима в битката за трофея. Това предизвика гнева на феновете. 

Само в рамките на няколко минути в социалните мрежи се появиха редица постове срещу тримата. Маймунски емотикони и обиди бяха публикувани по адрес най-вече на 19-годишния Букайо Сака, чийто удар беше отразен от Джалуиджи Донарума. Самите футболисти на „трите лъва“ коленичиха преди всеки мач от европейските финали, за да изразят стремежа си към борба с расизма.

Говорителят на Футболната асоциация осъди поведението на феновете. „Ще направим всичко възможно, за да подкрепим засегнатите играчи, като същевременно настояваме за възможно най-строги наказания за всеки отговорен“, заяви говорителят на ФА. Проблемът с расизма по терените в Англия е сериозно засегнат. Министър - председателят на Великобритания Борис Джонсън също нарече обидите „ужасяващи“.

„Тези футболисти на Англия, като отбор, заслужават да бъдат възхвалявани като герои, а не да стават жертви на расистко насилие в социалните мрежи“, каза Борис Джонсън. От полицията в Лондон вече обявиха, че разследват случаите с расистки прояви по адрес на играчите на Англия.