Италия е на върха на Европа! Според мнозина напълно заслужено, защото момчетата на Роберто Манчини показваха красив и нападателен футбол още от старта на шампионата.

Триумфът на Скуадра адзура е още по-впечатляващ и заради една любопитна статистика: италианците са пътували много повече от снощния си противник на финала Англия.

"Трите лъва" са пропътували 2880 км от началото на Евро 2020, а финалът на "Уембли" снощи беше шестият от седем мача на островитяните на този стадион. Далеч от дома се изправиха само срещу Украйна в Рим в 1/4-финала.

Италия измина почти три пъти по-голяма дистанция от своя съперник - 8429 км, показва статистика на "24 часа". Мачовете в групата бяха у дома, но за разлика от Англия оттогава адзурите са на път и се връщат в своя лагер във Флоренция.

Италия се изправи в 1/8-финала срещу Австрия в Лондон, срещна Белгия в 1/4-финала в Мюнхен, а на полуфинала излезе срещу Испания отново в английската столица.

Интересното е, че и четирите полуфиналисти играха мачовете от своите групи у дома. Испания - на "Ла Картуха" в Севиля, а Дания - на "Паркен" в Копенхаген.

Умората на отборите, пропътували по-дълги дистанции, бе видна. Първенец в това отношение на Евро 2020 са швейцарците с 19 761 км. Разходката им включваше Баку, Рим и пак Баку. Завърши в Сант Петербург срещу Испания на 1/4-финала, като между мачовете от елиминациите се връщаха до базовия си лагер в Рим.

Втори по изминат път е Белгия. "Червените дяволи" пропътуваха 10 025 км. От Сант Петербург през Копенхаген те се завърнаха в Русия, след това отидоха в Севиля, за да отпаднат на 1/4-финала срещу Италия в Мюнхен. Лагерът на отбора бе в Тюбиз.

На трето място по навъртяни километри с 8677 е Дания, въпреки че изигра цялата си група у дома. Копенхаген, Аместердам, Баку до полуфинала срещу Англия в Лондон, а базата им бе в Хелзингор.

Точно заради тези разлики в дистанцията, която се налага да минават отборите, президентът на УЕФА Александър Чеферин каза, че повече няма да има подобен формат на еврофинали.