Испания не изигра най-блестящия си мач срещу Швейцария, но спечели четвъртфинала от Европейското първенство след изпълнение на дузпи и запази жива мечтата си за трофея.

Поне няколко от играчите на Луис Енрике се представиха под нивото си в срещата и затова "Ла фурия" изпитваше сериозни проблеми, макар че остана с човек повече в 77-ата минута. Но ако има един човек, който дотук неизменно оправдава доверието на селекционера, това е сензацията на тима в първенството - 18-годишният Педри.

Тийнейджърът играеше своя двубой №61 през сезона, но въпреки това изглеждаше най-свежият и енергичен футболист на игрището. Покриваше периметъра от едното до другото наказателно поле и беше с основна заслуга за хубавите моменти, които Испания сътвори в предни позиции.

Талантът на Педри да намира пролуки в противниковата половина и да се включва зад защитата още веднъж беше на показ, а спринтовете му зад гърба на Алваро Мората бяха обмислени и изчислени. Изглежда, че преди всяко свое докосване до топката, Педри вече знае какво ще прави с нея и това го превръща в двигателя на Испания на това първенство.

Но да не забравяме и играта му без топка. Младокът не блести с впечатляваща физика, но работи много в защита и регистрира пет отнемания на топката срещу Швейцария (№1 в тима си по този показател) и две пресечени подавания (само Бускетс имаше повече).

Мач след мач Педри се представя на ниво, което подхожда на далеч по-опитен играч с напълно развити качества откъм креативност, издръжливост и футболен интелект. Освен че вече е ключова фигура на Испания и Барса, след края на Европейското той ще има още една задача - да представлява националния отбор на Олимпиадата в Токио.

Точно така, Педри ще бъде ангажиран в олимпийския отбор и така в края на сезона могат да му се съберат над 70 изиграни мача, отбелязва webcafe.bg. Естествено, това притеснява треньорите и ръководството на Барселона, които знаят, че играч на такава възраст няма как да е свикнал с подобни физически и психически натоварвания. Тъй като ще преследва златните медали и в Токио, за Педри почивка почти няма да има.

Ако Испания участва във финала на Евро 2020, ще остане ангажирана с първенството до 11 юли. Само 11 дни по-късно е първият мач на олимпийския национален отбор на "Ла фурия" срещу Египет.

След края на Олимпиадата Педри със сигурност ще получи известна почивка, но няма как да проведе пълноценна подготовка за новия сезон и най-вероятно Роналд Куман няма да го използва в първите няколко мача от Ла Лига. 

Барселона стартира кампанията на 15 август в двубой срещу Реал Сосиедад. Дотогава обаче има доста задачи пред младока и на първо място вниманието му е фокусирано върху предстоящия полуфинал на Испания срещу Италия.

Испанците в момента не разполагат със суперзвезда от най-висок ранг, но с Педри в редиците си имат на какво да се надяват. Съотборниците му обаче трябва също да се представят според наложените от него стандарти.