Шведският национален отбор се сдоби с още един проблем освен вълната от COVID-19. Скандинавците бяха разтърсени и от бирен скандал, след като един от членовете на делегацията наруши табуто за публична употреба на алкохол в облекло на „тре кронур“.

Става въпрос за Якоб Какембо Андерсон, който за капак е и пресаташе на тима. Той сам си вкара автогол, след като си публикува снимка в Инстаграм, на която е с чаша пенлива течност на покрива на хотела в Гьотеборг, където са настанени националите. При това Андерсон е в компанията на Александър Исак и Робин Куаисон. 

Медиите веднага го натопиха на шефовете на федерацията, който го порицаха публично и го накараха мигновено да изтрие поста, който му донесе излишни главоболия. 

„Постъпих небрежно. Просто не помислих какво може да произведе този кадър. Знам отлично правилата, но просто постъпих глупаво“, извини се самият Андерсон, цитиран от "Монитор". 

Забраната е въведена преди 4 години години от Хакан Сьостранд, който по това време е генерален секретар на федерацията. Той бил шокиран от кадрите на представители на националния отбор на Финландия, които се наливат като животни по време на турне в Абу Даби през януари, а на гърдите им стои емблемата на федерацията.