В драматичен мач на стадион "Газпром Арена" в Санкт Петербург Швеция надви Полша с 3:2 и спечели убедително своята група "Е" на Евро 2020.  

Въпреки, че бяха сигурни в класирането си за следващата фаза скандинавците започнаха мача ударно и още във 2-та минута Форсберг изведе своите напред в резултата. Головото шоу се случи през второто полувреме. Отново Форсберг направи 2:0 в 59-та минута, а само две след това Левандовски върна интригата в мача. Голмайсторът на Байерн Мюнхен се разписа още веднъж в 84-та и даде надежда за пълен обрат, но в добавеното време на двубоя Клаесон отбеляза за Швеция и сложи точка на спора.

Така Швеция заема 1-то място в група "Е" с актив от 7 точки, а Полша остава на последното с едва 1 и си взема сбогом с турнира.

Вижте ТУК как се разви мачът по минути!


Двубоят започна шеметно и още във втората минута Швеция излезе напред в резултата. Емил Форсберг препарира Шчесни с мощен шут от границата на наказателното поле.

Поляците постепенно се съвзеха от първоначалния шок и в 17-та минута можеха да изравнят резултата. След корнер Левандовски игра с глава и разтресе напречната греда. Топката се върна при него, той отново игра с глава, но и този път гредата се оказа най-верният помощник на домакините.

В самия край на първото полувреме "Дружина полска" стигна до първия си точен удар. Желинкси нанесе страхотна тупалка от разстояние, но Олсен се справи добре и изби в корнер.

Така двата тима оставиха развръзката за второто полувреме.

Играта бе подновена и още в първите 5 минути Полша окупира полето на скандинавците. Последователни удари на Желински и Криховяк бяха отразени блестящо от стража на Швеция.

Така дойде 59-тата минута, когато домакините организираха бърза контраатака. Деян Кулушевски, който се бе появил в игра само минутка по-рано намери Емил Форсберг в наказателното поле и шведът се разписа за втори път в мача. 2:0 за Швеция.

Точно когато изглеждаше, че всичко вече е решено, Робърт Левандовски се откъсна сам и със страхотен параболичен шут остави Олсен безпомощен. Надеждите за "Дружина полска" се върнаха.

Малко по-късно Швиерчок се разписа, но след преглед на ситуацията със ситемата ВАР се оказа, че той е бил с няколко сантиметра в засада и попадението бе отменено.

Натискът и положенията пред вратата на Швеция не стихваха и шест минути преди края драмата стана пълна. Роберт Левандовски беше изпуснат сам в пеналта, обърна се и с левачката прати топката в мрежата на Робин Олсен! 2:2!

Мечтите на Полша за обрат се изпариха в 3-тата минута на добавенето време. Кулушевски намери по превъзходен начин Клаесен и шведът се разписа с плътен удар.


Швеция - Полша 3:2

Голмайстори:

1:0 - Емил Форсберг 2'
2:0 - Eмил Форсберг 59'
2:1 - Роберт Левандовски 61'
2:2 - Робърт Левандовски 84'
3:2 - Виктор Клаесон 93'

Стартови състави:

Швеция: 1. Робин Олсен, 2. Микаел Лустиг, 3. Виктор Линдельоф, 24. Маркус Даниелсон , 6. Лудвиг Аугунстинсон, 7. Себастиан Ларсон, 20. Кристофер Олсон, 8. Алдин Екдал, 10. Емил Форсберг, 22. Робин Куасон, 11. Александър Исак

Селекционер: Ян Андерсон

Полша: 1. Войчех Шчесни, 5. Ян Беднарек, 15. Камил Глик, 18. Бартуш Бережински, 26. Тимотеуш Пухаш, 14. Матеуш Клих, 10. Грегор Криховяк, 21. Камил Жосвяк, 20. Пьотр Жиелински, 11. Карол Свидерски, 9. Роберт Левандовски

Селекционер: Пауло Соуса

Главен съдия: Майкъл Оливър

Стадион: „Газпром Арена“, Санкт Петербург, Русия