Белгия излъга с 1:0 Португали и детронира настоящите шампиони на Европа.

Така Кристиано Роналдо и компания отпадат още на 1/8 финалите на турнира и няма да могат да дублират титлата си от Евро 2016.

Единственото попадение в мача заби Торган Азар (42).

Като цяло срещата в Севиля разочарова. Двата отбора заложиха на здравата битка и тактическото надлъгване.

В крайна сметка Белгия вкара веднъж и заслужено е на 1/4 финал на Евро 2020, където ще срещне Италия. Португалците ще разпускат вече по плажовете. 

Подробности от срещата по минути можете да видите ТУК


Срещата започна с отличен шанс за Португалия. Ренато Санчес пое топката от центъра и пусна страхотен пас към Диого Жота, който от чиста позиция стреля непохватно в аут.

Отговорът на Белгия бе удар на Еден Азар от дъгата на наказателното поле, но високо над вратата. Последваха изключително скучновати и позиционни минути. Действията се развиваха основно в средата на терена, където двата отбора здраво се бяха "захапали".

В 25-ата минута Кристиано Роналдо изпълни свирепо един пряк свободен ,дар, но Куртоа показа класа и отрази. Малко по-късно Лукаку направи мощен самостоятелен пробив през центъра, но правилно бе затворен от защитата на Португалия.

В 38-ата минута Мюние стреля с външен фалц, но топката мина над вратата на "мореплавателите".

Така се стигна до 42-ата минута, когато Мюние намери Торган Азар, който с невероятна тупалка от ъгъла на наказателното поле едва не скъса мрежата за 1:0. При този резултата дойде и почивката.

Второто полувреме започна със смени и за двата отбора. Лидерът на Белгия Кевин де Бройне напусна терена контузен, а селекционерът на Португалия Фернандо Сантош вкара в игра Жоао Феликс и Бруно Фернандеш.

В 58-ата минута Роналдо пусна топката към Диого Жота, който от точката на дузпата стреля над гредата. Португалия определено живна през второто полуверме, но така и не намираше очертанията на вратата, след като и удар на резервата Бруно Фернандеш излезе в аут.

Постепенно белгийците изнесоха играта в по-предни позиции и правилно затваряха празните пространства. В 74-ата минута Роналдо се опита да вкара от фаул, но прати топката в стената от играчи на Белгия.

Малко по-късно двата отбора едва не се хванаха за гушите, но всичко се размина само с жълт картон за Пепе.

В 83-ата минута Португалия бе близо до попадението, но нямаше късмет. Рафа Герейро стреля мощно от границата на наказателното поле, но топката се отби от лявата греда на Куртоа. До края на мача "мореплавателите" се хвърлиха в атаки, но Белгия оцеля и е на 1/4 финал на Евро 2020. 

Белгия - Португалия 1:0

Голмайстор: Торган Азар (42)

Белгия: 1. Куртоа, 2. Алдервейрелд, 3. Вермален, 5. Вертонген, 6. Витсел, 7. Де Бройне, 8. Тилеманс, 9. Лукаку, 10. Еден Азар (к), 15. Мюние, 16. Торган Азар 

Португалия: 1. Патрисио, 3. Пепе, 4. Рубен Диаш, 5. Гереро, 7. Роналдо (к), 8. Моутиньо, 10. Силва, 16. Санчес, 20. Дало, 21. Жота, 26. Палиня