Локомотив Пловдив победи драматично Словачко с 1:0 в първи двубой от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. За чехите това беше дебют в евротурнирите.

Българският вицешампион започна по-добре, но Словачко изпусна две добри възможности за реализиране на попадение. След почивката и пловдивчани имаха две прекрасни възможности, но ги пропуснаха.

В 89-ата минута Петър Витанов вкара скъпоценния гол за своите по феноменален начин от въздуха, превръщайки Локо във фаворит за реванша. Ответният двубой е точно след една седмица.


"Смърфовете" очаквано стартираха по-уверено и опитаха няколко центрирания, които не доведоха до нещо смислено. Гостите имаха нужда от пет-шест минути за да се окопитят и на няколко пъти също погледнаха напред.

Салинас намери Биков с хубаво подаване, но волето на последния изобщо не се получи. На отсрещната врата груба грешка в отбраната на Локо даде уникален шанс на Словачко, но не се намери футболист, който да изненада Пиргов в малкия пеналт.

Салинас би слабо в обсега на вратаря, а след това Митко Илиев пропусна да "хване" топката на изгодна позиция в наказателното поле. Така се стигна до 35-ата минута, в която всички фенове на Локо изтръпнаха. Холцер излезе сам срещу вратаря, но Пиргов демонстрира страхотен рефлекс и спаси.

До почивката имаше само още едно интересно положение и то отново беше за гостуващия отбор. Калабишка опита атрактивен диагонален изстрел, който за щастие мина покрай дясната греда.

Само седем минути след паузата Локомотив стигна до най-чистото си положение. Димитър Илиев изведе Георги Минчев леко вляво и нападателят шутира плътно, но покрай десния страничен стълб.

В средата на второто полувреме Илиев и Салинас "скриха топката" на противника и Руан излезе на стрелкова позиция отляво, но само успя да загрее ръкавиците на заелия добра позиция вратар Нгуен.

Четвърт час преди края на редовното време главният съдия получи контузия и трябваше да бъде заменен от четвъртия арбитър. С наближаването на края на мача и двата отбора станаха по-предпазливи и интересните моменти липсваха.

Вече не се виждаше как някой от двата тима ще отбележи, но в 89-ата минута Петър Витанов "взриви" трибуните с прекрасно попадение от воле. Първо Митко Илиев чукна с петичка за Минчев, чийто шут беше блокиран, но топката се озова в обсега на Витанов и той нанесе безпощаден снаряд около дъгата.


Локомотив Пловдив - Словачко 1:0

1:0 Петър Витанов - 89'


Локомотив Пловдив: Пиргов, Биков, Крачун, Гомис, Николаев, Руан, Витанов, Умарбаев, Салинас, Илиев, Минчев

Словачко: Нгуен, Райнберк, Хофман, Кадлец, Калабишка, Хавлик, Даничек, Садилек, Холцер, Навратил, Сисилия