Ботев Пловдив приключи с участието си в Европа, отпадайки във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите, след като загуби реванша срещу АПОЕЛ Никозия с 0:2. Първата  среща преди седмица на стадион „Васил Левски“ завърши 0:0. Така „канарчетата“ се сбогуваха с евротурнирите за този сезон след общ резултат 0:2, а мечтата им за влизане в груповата фаза на надпреварата не се сбъдна.

За огромна беда на пловдивчани кипърският гранд ги елиминира с два гола в добавените времена на двете полувремена. Забиха ги Исам Чебаке и Йоргос Ефрем.

До първото попадение във вратата елиминира „жълто-черните“, се стигна след голям късмет за кипърците. Реализира го Исам Чебаке в добавеното време на първото полувреме, но топката влетя в мрежата на Ханкич след рикошет в ръката на капитана на пловдивчани Виктор Генев. Вторият гол също падна в добавеното време, но на второто полувреме и го заши Йоргос Ефрем от фаул.

Не е изключено след този крах в Европа треньорът на Ботев Пд Азрудин Валентич да хвърли оставка с оглед и на безобразно слабия старт на първенството. Самият босненски специалист обяви, че ще оповести решението си именно след реванша в Кипър.

Домакините получиха шанс да обстрелват вратата на Ханкич още в първата минута. Стигна се до два удара след статично положение. Виктор Генев се намеси решително и блокира изстрелите на съперниковите играчи.

В 11-ата минута дойде първото по-сериозно положение за кипърците. Мариус Илия стреля с глава, но за късмет кълбото премина над вратата.  Десетина минути по-късно и Франко Ферари би над гредата.

Емануел Току профука златна възможност да открие резултата в 27-ата минута. Той бе изведен в пеналта зад гърба на защитата, но шутира в аут. Последва нов пропуск на Мариус Илия за домакините. След това отново той принуди Ханкич да се намесва решително.

Белята стана в добавеното време на първото полувреме. Исам Чебаке проби през центъра и пробва шут от дъгата на пеналта, след което топката рикошира в ръката на Виктор Генев и матира хванатия в крачка Хидайет Ханкич – 1:0.

Малко след антракта Мариус Илия за пореден път стреля към вратата на „канарчетата“. След това и Теодору би на сантиметри от целта.

Постепенно Ботев Пловдив пробва да притисне съперника си в опит да се върне в мача. Хората на Азрудин Валентин обаче така и не стигаха до чисто голово положение.

Четвърт час преди края Мохамед Брахими и Мартин Секулич се озоваха в ситуация двама срещу двама. Брахими с глава изведе Секулич, който обаче не успя дори да стреля.

В 79-ата минута  Секулич си нагласи топката на десния крак и шутира от средна дистанция, но кипърците изкараха късмет и топката профуча покрай целта.

Вместо изравнителен гол обаче се стигна до нов във вратата на Ботев Пловдив. Реализира го Йоргос Ефрем в третата минута на добавеното време и фиксира крайното 2:0 за АПОЕЛ Никозия. Той прати топката в мрежата на Ханкич след удар от фаул от около 20 м, промушвайки кълбото под стената.

АПОЕЛ Никозия - Ботев Пловдив 2:0

Голмайстори: 1:0 Чебаке (45' +1), 2:0 Йоргос Ефрем (90+3)

АПОЕЛ Никозия: Белец, Каро, Ферари, Даушвили, Чебаке, Креспо, Илия, Далчо, Теодору, Сарфо, Ндонгала;

Ботев Пловдив: Ханкич, Конате, Генев, Супрайен, Пунчец, Ето'о, Нади, Рабей, Минков, Току, Брахими.