Българските и румънските клубове ще направят оспорвани мачове във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите, заяви бившето дясно крило на ЦСКА Флорентин Петре в интервю за местния Gazeta Sporturilor. Той смята, че в двубоите ЦСКА - Сепси и ЦСКА 1948 - ФК ФКСБ няма фаворити.

ЦСКА 1948 ще се изправи утре от 20:30 срещу ФКСБ, а ЦСКА играе в четвъртък от 20:00 срещу Сепси. Българските отбори са домакини в първите мачове.

"Очаквам четири интересни мача и мисля, че сме на едно ниво с българските клубове. Шансовете са изравнени и не бих казал, че ФКСБ е голям фаворит срещу ЦСКА 1948. Техният технически директор Стойчо Младенов ми беше треньор в ЦСКА, а освен това в клуба работят още двама или трима мои бивши колеги", казва Петре в интервю, публикувано на gsp.ro.

В двете страни "армейските" клубове вече не са два, а четири. От карето липсва само КСА Стяуа Букурещ, който тръгна от четвърта дивизия през 2017 и все още няма право да влезе в елита в Румъния. ЦСКА заигра в Първа лига именно през 2017, а ЦСКА 1948 влезе през 2020.

"Вчера ми се обади мой познат и ми задаваше въпроси по тази тема. И там (в България) ситуацията е много заплетена. Уважавам и двата отбора, защото имат фенове, които ги подкрепят. Имам приятели и в двата лагера - бивши съотборници и ръководители в отбори, в които съм играл", продължава бившият румънски национал.

Запитан дали е играл в този ЦСКА, който ще срещне ФКСБ утре, Петре отговаря: "Доколкото ми е известно, да. Там също имаше големи спорове относно историята, цветовете и всичко друго. В крайна сметка, ЦСКА е ЦСКА, а Стяуа е ФКСБ. Не знам как по-добре да го кажа, тъй като когато назовеш единия отбор за истинския, феновете на другия моментално ти скачат. Аз лично имам приятели навсякъде, но това е този ЦСКА, в който съм играл. Честно казано, не искам да обиждам и ядосвам никого".

До този момент ФКСБ и Сепси са привлекли само един футболист с пари и това се случи в съперника на ЦСКА 1948. От друга страна, "червените" се подсилиха с почти цял отбор, а вицешампионът ЦСКА взе поне четирима с трансферни суми. Според различни информации, двама от тях струват по над милион евро.

Петре обяснява това с факта, че собствениците на българските клубове са много влиятелни хора и инвестират повече пари от румънските си колеги.

"Кой отбор в Румъния дава милиони евро за футболисти? За Сепси изобщо не е добре, че среща ЦСКА, който е добър отбор с много добри играчи. Собственикът (Гриша Ганчев) е влиятелен човек, който може да привлече почти всеки, който набележи. Нивото им ще бъде много по-високо от това, което очакваме", каза още Петре.

"Няма да бъде голяма трагедия, ако българските отбори спечелят. Те инвестират много пари и знаят как да развиват футбол. Мисля обаче, че сме на едно ниво с тях. Те разполагат с добри футболисти във всички линии. Тези два клуба имат пари и могат да си ги позволят. ЦСКА се бори за титлата до последния кръг срещу Лудогорец, а това е отбор, пред който до момента никой не е завършвал.

"Преди много години настоящият президент на Лудогорец (Кирил Домусчиев) бе в управата на ЦСКА. След това той се премести и вече 12 години никой не го е побеждавал. Хората в този клуб са свършили отлична работа и заслужават уважение".

Бившият нападател на ЦСКА добави, че най-добрите години в кариерата му са преминали именно с фланелката на ЦСКА. 

"Там прекарах най-добрите години в кариерата ми. Бях на 30-31 и бях в най-добрата ми форма. Вижте кой ми звъни точно в този момент - шефът на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов! След като приключа разговора с вас, ще му върна веднага обаждането", добавя Петре в интервюто за gsp.ro.

"Имам много добри спомени от България. Спечелихме титлата и суперкупата, а по това време играх и с Румъния на европейско първенство (през 2008). Бях избран и за най-добър чуждестранен играч в България. Никога няма да забравя сезон 2007/2008. Съжалявам само за това, че не играхме в Шампионската лига".

Петре и тогавашните му съотборници в ЦСКА не играха в най-престижния клубен турнир заради големите дългове, натрупани по времето на Александър Томов. Тогава УЕФА не допусна "червените" до Шампионската лига и в нея участие взе Левски, въпреки че "сините" завършиха с 16 точки зад тях./БТА

Снимка: Lap.bg