ПАОК (Солун) отстъпи с 0:2 на Динамо (Загреб) в първия осминафинал в турнира на УЕФА Лига на Конференциите, а българският национал Кирил Десподов влезе в 61-ата минута. Фенербахче и италианският Фиорентина – финалист от миналата година, постигнаха важни победи като гости.

Сервет (Женева), който отстрани българския шампион Лудогорец (Разград) в предишния кръг, днес завърши 0:0 с Виктория (Пилзен) като гост. По-рано Макаби (Тел Авив) и френския Лил затвърдиха превъзходството на гостите в ранните мачове.

На стадион "Максимир" домакините стигнаха до успеха с два гола на опитния таран Бруно Петкович, който се разписа в 37-ата и в 71-ата минута, и направиха сериозна крачка към класиране на четвъртфинал.

Петкович откри резултата при контраатака, след като получи пас между двамата централни защитници. Той излезе сам срещу вратаря, който обаче отби първия му удар, но при добавката нямаше как да сбърка. Пак грешка на ПАОК стана причина и за второто попадение, 20-ина минути преди края на срещата. Отнета топка в половината на домакините се превърна в бърза атака с едно докосване. Дарио Шпикич хитро пусна топката пак през двамата централни бранители, а Петкович беше най-съобразителен и от 6-7 метра вкара.

Кирил Десподов започна мача от пейката, като треньорът Разван Луческу пусна на върха на атаката Брандон Томас. Но го вкара в игра в 61-ата минута, което даде малко свежест. Българинът няколко пъти използва скоростта си, но пасовете не стигаха до него.

В 89-ата минута той изпълни много добре ъглов удар, но двама играчи на ПАОК не се разбраха кой да стреля във вратата от 10 метра. Във 2-ата минута на добавеното време Десподов получи и жълт картон заради професионален фаул.

Истински голов трилър със 7 попадения видяха зрителите на стадион Йожеф Божик Арена в Будапеща, където Макаби (Хайфа) посрещна Фиорентина. Италианците, които миналата година играха финал в турнира, стигнаха до успех с 4:3 благодарение на точния изстрел на Антонин Барак в 95-ата минута.

Играчите от Израел изостанаха в резултата още в 120-ата секунда, когато Мбала Нзола откри. Но обърнаха до 2:1 след половин час игра с головете на Абдулайе Сек и Гади Кинда. През второто полувреме Лукас Белтран изравни, но Анан Халали отново даде преднина на Макаби (Хайфа). Рикардо Мандрагора изравни за трети път резултата в срещата в 73-ата минута, за да се стигне до обрата в 5-ата минута на добавеното време.

Турският Фенербахче напрактика си реши спора с лидера в Белгийската Про-лига Юнион Сен Жилоаз и го срази с 3:0 в Брюксел. С шестия си гол в турнирите на УЕФА, постигнат в родината му, белгийският нападател на Фенербахче Миши Батшуай излезе на сцената в 20-ата минута. Нидерландският защитник Джейдън Оостерволде отбеляза страхотен гол, а кaпитанът Душан Тадич оформи крайното 0:3 от дузпа в добавеното време.

Турнир на УЕФА Лига на Конференциите, осминафинали - първи срещи:

Аякс (Нидерландия) - Астън Вила (Англия)        0:0
Молде (Норвегия) - ФК Брюж (Белгия)             1:1
Щурм Грац (Австрия) - Лил (Франция)             0:3
Олимпиакос (Гърция) - Макаби ТА (Израел)        1:4
Динамо Загреб (Хърватия) - ПАОК Солун (Гърция)  2:0
Сервет (Швейцария) - Виктория Пилзен (Чехия)    0:0
Юнион Сен Жилоаз (Белгия) - Фенербахче (Турция) 0:3
Макаби (Хайфа, Израел) - Фиорентина (Италия)    3:4
*реваншите ще се играят на 14-и март/БТА

Снимка: БГНЕС